"TAJMOVA" LIČNOST GODINE ZELENSKI "Pokrenuo svet na način koji nismo videli decenijama"
Foto: Youtube/Printscreen

U nedeljama nakon što su ruske bombe počele da padaju 24. februara, njegova odluka da ne beži iz Kijeva već da ostane i prikupi podršku bila je sudbonosna, navodi urednik "Tajma".

Kako je rekao, izbor Zelenskog je bio jasan.

"Od njegovog prvog 40-sekundnog posta na Instagramu 25. februara,koji pokazuje da su njegov kabinet i civilno društvo netaknuti i na svom mestu,do svakodnevnih govora koji se održavaju na daljinu u domovima poput parlamenta, Svetske banke i na dodele Gremi nagrada, ukrajinski predsednik je bio svuda. Njegova informaciona ofanziva pomerila je geopolitički vremenski sistem, pokrenuvši talas akcije koji je zahvatio svet".

"Duh Ukrajine" oličavali su bezbrojni pojedinci unutar i van zemlje koji su doprineli brobi protiv okupatora.

Američki magazin dodaje da je hrabrost takođe definisala Ukrajince, jer umesto da pobegnu i da spasavaju svoje živote, mnogi su zgrabili oružje koje su mogli da nađu i potrčali da brane svoje gradove od napadačke sile naoružane tenkovima i helikopterima.

Heroji godine su žene Irana

Autor i bivši kolumnista Tajma Azadeh Moaveni rekao je da je pokret koji one vode "obrazovan, slobodan, sekularan, zasnovan na visokim očeivanja i žudi za normalom".

"Žene Irana su prilično drugačije u odnosu na one koje su došle pre njih; ponekad su više nalik generaciji 'Zed' nego Irancima. Njihov izražajan karakter bio je očigledan mnogo pre nego što je nastao najtrajniji ustanak u 43-godišnjoj istoriji Islamske Republike, posle smrti mlade Iranke Mahse Amini (22), koja je preminula 16. novembra u policijskom pritvoru", navodi se u tekstu.

Među kandidatima za ličnost godine bili su i američki milijarder Ilon Mask, kineski predsednik Si Đinping, Vrhovni sud SAD, demonstranti u Iranu, odlazeća poslanica republikanaca u SAD Liz Čejni, bivša supruga osnivača Amazona Džefa Bezosa Mekenzi Skot, guverner Floride Ronald Dion Desantis, ministarka finansija SAD Dženet Jelen i zagovornici bezbednosti oružja u SAD.

Godišnja nagrada magazina Tajm za ličnost godine dodeljuje se od 1927. godine, a prošlogodišnji dobitnik je bio milijarder i biznismen Ilon Mask.

 

Komentari (2)

Loading
degr

07.12.2022 19:30

jos ce i Nobelovu nagradu da mu daju hahahahaha ajde glumac , sikter