OBJAVLJEN PLAN ZA DRŽANI UDAR! Poslanici kao taoci, napadi na trafostanice širom Nemačke!
EPA

Policija navodi da su osumnjičeni uhapšeni u Baden-Virtembergu, Bavarskoj, Berlinu, Hesenu, Donjoj Saksoniji, Saks

Osim policije, u istrazi je učestvovala i nemačka služba državne bezbednosti, ali i Vojnoobaveštajna služba, budući da među osumnjičenima ima i aktivnih vojnika.

Savezno javno tužilaštvo optužuje 52 osobe da su najkasnije krajem novembra 2021. godine formirale terorističku organizaciju kako bi ukinule ustavni poredak SR Nemačke i uspostavile državu po uzoru na Nemački Rajh iz 1871. godine.

Upad u Bundestag i prekid snabdevanja strujom

Kako saopštavaju nemačke vlasti, grupa je planirala upad u zgradu Bundestaga gde bi poslanike uzela kao taoce, potom da napadnu trafostanice i izazovu prekide u snabdevanju strujom kako bi stvorili uslove nalik građanskom ratu i potom svrgnuli saveznu vladu i preuzeli vlast.

OBJAVLJEN PLAN ZA DRŽANI UDAR! Poslanici kao taoci, napadi na trafostanice širom Nemačke!

EPA

 

Prema saznanjima službi, grupa je već isplanirala ko bi preuzeo određene ministarske funkcije, dok istražitelji ukazuju da akcija "prevazilazi sve dosadašnje dimenzije u smislu obima".

Osim toga, ova grupa se razlikuje od nekih prethodno otkrivenih terorista pa učešću aktivnih vojnika i rezervista i sumnji službi da imaju mnogo oružja, od kojih je neko i legalno.

Kako tvrde istražitelji, značajan deo grupe čine bivši vojnici Bundesvera i Nacionalne narodne armije nekdašnje Demokratske Republike Nemačke (DDR), uključujući i one koji su prošli specijalnu vojnu obuku, zbog čega se smatralo da je ova grupa posebno opasna.

Plemić planiran da bude regent "novog Rajha"

Prema saznanjima nemačkih medija, okosnicu ove grupe čine članovi ekstremno desničarske grupe "Građani Rajha", koja je javnosti već poznata i već dugo je na udaru nemačke policije zbog nasilnih napada i promovisanja teorija zavera u kojima odbijaju da priznaju postojanje moderne nemačke države.

Centralna figura "Građana Rajha" ali i ove terorističke grupe je, tvrde mediji, princ Hajnrih XIII Rojs, potomak davno uspostavljene kneževske kuće iz današnje Tiringije.

Ovaj 71-godišnjak već nekoliko godina javno zastupa teze o tome da Savezna Republika Nemačka nije suverena država te da je i dalje kontrolišu saveznici.

Osim toga, on i njegovi pobornici smatraju da nije važeći ustav iz 1949. godine kojim je stvorena SR Nemačka, tada Zapadna Nemačka, koja se potom ujedinila sa Istočnom Nemačkom.

Prema njihovim tvrdnjama, stari ustav nije ukinut "na propisan način" te stoga veruju da Nemačka imperija postoji u granicama iz 1937. godine.

Kako saznaju mediji, u slučaju navodno planiranog puča, ova grupa bi Rojsa odredila za regenta.

Rojs inače živi i radi kao nezavisni finansijski konsultant u Frankfurtu na Majni, a poseduje i lovačku kuću u Tiringiji, gde su se članovi grupe sastajali nekoliko puta tokom ove godine, tvrde bezbednosni izvori.

Među zavernicima i sudija u Berlinu

U pripremama za planirani puč, kako se navodi, formirana je neka vrsta "kabineta u senci" na čijem čelu je Rojs, dok bi ministarstvom pravde rukovodila aktuelna sudija u Berlinu Birgit Malzak-Vinkeman, koja je bila poslanica desničarske Alternative za Nemačku (AfD) u prethodnom sazivu Bundestaga.

Otkad je napustila poslaničku funkciju, ona radi kao sudija, a berlinske vlasti su bezuspešno pokušavale da je uklone iz pravosuđa, zbog njene političke nakolonosti AfD-u.

Prema navodima istrage, već su isplanirani i budući ministri spoljnih poslova, zdravlja i finansija, kao i za pitanje međunarodnog prava.

Međutim, prava opasnost ove grupe je, tvrde istražitelji, poticala od njenog "oružanog krila", kojem su pripadali aktivni i bivši vojnici Bundesvera sa specijalnom obukom. Među njima je i nekadašnji komandant padobranskog bataljona, koji je otpušten iz službe u Bundesveru, jer je proneverio ili prodao oružje iz zaliha vojske bivšeg DDR-a.

On i još jedan bivši vojnik po ugovoru bili su zaduženi za regrutovanje novih članova grupe i to među aktivnim vojnicima u kasarnama. Kako tvrdi istraga, u tome su imali i uspeha pa su, između ostalog, za logističara grupe postavili aktivnog vojnika Komande specijalnih snaga nemačke vojske.

Veze sa grupama koje su protiv mera za suzbijanje korone

Među osumnjičenim članovima terorističke grupe je nekoliko osoba koje su proteklih godina protestovale protiv mera za borbu protiv kovida. Istraga navodi da su bili u kontaktu sa već uhapšenim članovima grupe "Ujedinjene patriote", koji su planirali napad na saveznog ministra zdravlja Karla Lauterbaha.

Kako saznaju mediji, ova grupa je imala vrlo slične ciljeve i bila je u kontaktu sa grupom okupljenom oko Rojsa, ali nisu sarađivali.

Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer istakla je da "desničarska zavera pokazuje koliku pretnju" predstavlja pokret "Građani Rajha".

"Istraga pruža uvid u ponor terorističke prenje koju predstavlja milje 'Građana Rajha'", rekla je ministarka, navodeći da "znamo kako da se branimo svim našim moćima protiv neprijatelja demokratije".

Prema rečima predsednice Bundestaga Berbel Bas, operacija je pokazala da je "demokratska ustavna država na oprezu i sposobna za akciju".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading