PROCURELI TAJNI PODACI NATO PAKTA! Posle dva dana rata ostali bi bez ičega! "Vaša moć ne postoji!"
Foto: Shutterstock

Ta je brojka je očigledno procurela iz neimenovanih upućenih izvora. Ako je to tačno, mada se ta informacija ne može službeno potvrditi, jer je državna tajna, piše Večernji list, zalihe nemačke municije su znatno ispod NATO-ovog standarda.

Taj standard zahteva da svaka članica ima zalihe municije za 30 dana borbi, a kako bi nadoknadila samo taj nedostatak, Nemačka mora da izdvoji 20-30 milijardi evra, kažu stručnjaci za odbranu, prenosi Dojče vele.

Međutim, kod nemačke vojske postoji i mnogo drugih nedostataka - njena opremljenost odavno je tema koja izaziva zabrinutost. Priče o neispravnim tenkovima i helikopterima, puškama koje ne pucaju kako treba i vojnicima koji zimi moraju da treniraju napolju bez termo-odeće godinama pune medijski sadržaj.

Iako je kancelar Olaf Šolc najavio preokret i povećanje izdvajanja za odbranu, koje je time postalo najveće u celoj Evropi, kao i jednokratni "poseban fond" od 100 milijardi evra za modernizaciju vojske, ponovo se pojavila sumnja u vojne sposobnosti Nemačke.

"Ako nemačka industrija nije u stanju to da reši, onda moramo da vidimo šta možemo da kupimo u inostranstvu, odnosno od drugih NATO-partnera", rekao je jedan nemački poslanik.

Dobio je i odgovor Hansa Kristofa Atzpodina, prvog čoveka nemačkog Udruženja za bezbednosnu i odbrambenu industriju BDSV. On je za novinsku agenciju DPA rekao da su velike nemačke kompanije udvostručile proizvodne kapacitete u sedmicama nakon izbijanja rata u Ukrajini.

Članice NATO-a u severoistočnoj Evropi već su zabrinute da Nemačka neće biti vojni partner na kog se mogu osloniti.

Na konferenciji u Berlinu krajem oktobra letonski ministar odbrane Artis Pabriks postavio je provokativno pitanje svojim evropskim kolegama: "Mi smo spremni da umremo, a vi?" Obraćajući se Nemcima on je rekao: "Mnogo toga će zavisiti od vojne moći vaše zemlje. Žao mi je što to moram da kažem, ali vaša vojna moć trenutno ne postoji."

"Da budemo fer i pošteni prema Šolcu, mislim da je njegova najava prekretnice pokazala da je on itekako svestan ovog značajnog izazova", rekao je Los. "Ali čini se da Ministarstvo odbrane i druge institucije nisu baš dorasle zadatku."

Nabavka je tek počela i Šolc se sada pobrinuo da dođe do većih narudžbi. Tako je Nemačka potpisala ugovor o kupovini 35 američkih borbenih aviona F-35, koji će zameniti zastarelu Tornado-flotu,. Ali oni bi tek 2027. mogli biti spremni za upotrebu.

Priče o nedostatku municije delom su proizašle nakon isporuka oružja Ukrajini, alit u ima još uzroka.

U poslednjih nekoliko decenija Bundesver je rasprodao mnoga svoja skladišta-bunkere iz doba Hladnog rata - što znači da bi vojska, sve i ako ima municije za 30-dnevna borbena delovanja kako to propisuje NATO, morala naći skladišta za njega.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading