MUK U NATO PAKTU Ankara se sjajno zabavlja - novi uslov za Finsku
Foto: EPA/EPA

Čavušoglu je ocenio da je važno to što finski ministar odbrane Anti Kajkonen 8. decembra dolazi u Tursku, jer se iz Finske još nisu oglasili o ukidanju embarga, prenosi Rojters.

"Očekujemo takvo saopštenje od njih", naveo je Čavušoglu.

Kada je reč o Kurdu kojeg je Švedska izručila Turskoj prošle sedmice, Čavušoglu je rekao da isporučeni nije onaj kojeg je Ankara tražila od Stokholma i da je potrebno deportovati ljude sa liste koja im je poslata i da se njihova sredstva zamrznu.

Finska i Švedska su ove godine zatražile da se pridruže NATO-u nakon ruskog napada na Ukrajinu, ali je Turska odbila da podrži njihovo pristupanje sve dok se ne ispune brojni zahtevi, uključujući zauzimanje strožeg stava protiv kurdskih militanata i ukidanje zabrane prodaje oružja.

Švedska je ukinula embargo u septembru, koji su obe zemlje prvobitno nametnule 2019. godine kao odgovor na upad Ankare protiv milicije sirijskih Kurda, dok sa druge strane, Finska nije sledila taj primer.

Ankara je optužila dve skandinavske zemlje, uglavnom Švedsku, da pružaju utočište ljudima koje smatra teroristima, uključujući članove zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK).

Stokholm i Helsinki negiraju skrivanje militanata, ali su obećali da će sarađivati sa Ankarom kako bi se u potpunosti rešili njeni bezbednosni problemi, kao i da bi ukinuli embargo na oružje, podseća britanska agencija.

NATO svoje odluke donosi konsenzusom, što znači da je Finskoj i Švedskoj potrebno odobrenje svih 30 država članica Alijanse. Jedino se Turska i dalje protivi njihovom članstvu, iako Mađarska još nije ratifikovala prijem dve skandinavske zemlje u svom parlamentu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading