Mađarska stavila veto na pomoć Ukrajini!
Foto: EPA/JOHANNA GERON / POOLO

Mađarski veto znači da su odluke o svim ostalim predmetima na dnevnom redu ministara finansija odložene, među njima i odluka o zamrzavanju 7.5 milijardi evra sredstava EU za Mađarsku koja su blokirana zbog kršenja vladavine zakona u Mađarskoj.

Rat u Ukrajini, 286. dan - Alo.rs

Komisija će razmotriti kako da "obezbedi rešenje za Ukrajinu već od januara", rekao je komesar EU za budžet Johanes Han tokom sednice ministara finasija.

To bi podrazumevalo takozvanu poboljšanju saradnju tj. pravni put za izbegavanja veta, rekli su zvaničnici EU.

"Nismo bili u mogućnosti da usvojimo paket u celini, ali nećemo biti obeshrabreni", rekao je češki ministar finasnija Zbinek Stanjura, predsedavajući skupa ministara i dodao: "Naša ambicija ostaje da počnemo isplate Ukrajini u januaru". Rekao je da je zadužio Savet EU da radi na "rešenju koje podržava 26 država članica" čime bi se zaobišao mađarski veto, prenosi AP.

Vlade članica EU imaju rok do 19. decembra da zauzmu stav o zamrzavanju fondova EU za Mađarsku, a Komisija takođe insistira da Budimpešta primeni 27 "prekretnica" u demokratskim reformama kako bi se Mađarskoj bila omogućena finansijska sredstva. Lideri EU će se sastati na dvodnevnom samitu sledeće nedelje, što povećava šanse da će ta pitanja ipak biti rešena kasnije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading