NUKLEARNA KATASTROFA JE REALNA, ŠANSA ZA MIR JE IZGUBLJENA Mračna prognoza vodećeg eksperta spoljne politike
Pixabay.com/geralt

Miršajmer je vodeći ekspert realističke škole spoljne politike, a koliko je „dalekovid“ najbolje pokazuje to što njegovo predavanje iz 2015. godine pod nazivom „Zašto je za rat u Ukrajini kriv Zapad“ na Jutjubu ima čak 28 miliona pregleda. On je tada kao glavni argument izneo širenje NATO na istok i poziv Ukrajini da se priključi tom savezu, što je stvorilo nepodnošljivu situaciju za Rusiju. Kako se ispostavilo sedam godina kasnije, bio je u pravu.

Nema dogovora

Tim povodom je Miršajmer dao intervju za portal „UnHerd“, u kom je predvideo i buduća dešavanja.

- Ono što su Rusi od početka rekli je da žele neutralnu Ukrajinu. A ako ne mogu da dobiju neutralnu Ukrajinu, stvoriće nefunkcionalnu krnju državu... Okupirali su ogroman deo teritorije na istoku, anektirali oblasti koje su sada u sastavu Rusije, a istovremeno uništavaju ukrajinsku infrastrukturu i ekonomiju – rekao je, i dodao da iako Ukrajina trenutno dobro stoji u ovom ratu, pobeda Rusije je verovatna, a šansa za mir izgubljena jer ne postoji realan dogovor koji se može postići pošto Rusija neće odustati od osvojenih teritorija, a Zapad ne može da toleriše nastavak okupacije. „Neutralna Ukrajina“ je takođe nemoguća, jer su SAD jedina sila koja može da joj garantuje neutralnost, a to bi za Rusiju bilo neprihvatljivo.

- Nema realnih opcija. Preterali smo - kaže Miršajmer.

Crveno dugme

On smatra i da je eskalacija verovatna, a mogućnost nuklearnog napada nije zanemarljiva.

- Ako bi Rusi upotrebili nuklearno oružje, najverovatnije bi ga upotrebili u Ukrajini, koja nema sopstveno nuklearno oružje, pa ne bi mogla da uzvrati. Zapad, odnosno SAD, neće uzvratiti, jer bi to dovelo do opšteg termonuklearnog rata, ali verovatnoća za katastrofalnu eskalaciju ostaje velika - kaže on, i dodaje da su Britanci glavni pobornici politike koja gura SAD na jače akcije.

- Mislim da su Britanci izuzetno glupi, baš kao, mislim, Poljaci, baltičke države i Amerikanci - kaže Miršajmer, koji veruje da će do eskalacije doći ako se Rusiji učini da gubi.

Nervoza

- Mislim da postoji nezanemarljiva verovatnoća da će to dovesti do nuklearnog rata. A kada pomešate posledice nuklearnog rata sa verovatnoćom, po mom mišljenju, to znači da bi trebalo da budete izuzetno oprezni. Dozvolite mi da to ilustrujem ovom analogijom: Ako imam pištolj, a cev ima 100 komora, i stavim pet metaka u cev i kažem ti da ću ga prisloniti na tvoju glavu i povući obarač, ali da ne brineš jer postoji samo pet posto šanse da ću te ubiti... da li ćeš biti nervozan? - kaže on.

- Mislim da danas živimo u opasnijim vremenima nego što smo živeli tokom Hladnog rata, i svakako opasnijim nego što smo živeli tokom unipolarnog trenutka. I mislim da će se ova situacija samo pogoršavati. Nadam se da grešim – zaključuje Miršajmer.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading