MICOTAKIS: Za napredak ka EU potrebno je rešenje u dijalogu Beograda i Prištine
Foto: EPA/Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

Na pitanje koliko je po bezbednost regiona, ali i EU, važno pronaći brzo rešenje problema između Beograda i Prištine, Micotakis je istakao da je uvek podržavao dijalog, i naglasio da mora da se vodi u najboljoj veri na obe strane.

- Razumemo kompleksnost tog pitanja, ali smo svesni činjenice da će sve dok se ono ne reši biti teško sprovesti potreban napredak za punu integraciju u evropsku porodicu - zaključio je on.

U Tirani je danas i austrijski kancelar Karl Nehamer, koji je istakao da je partnerstvo sa Zapadnim Balkanom strateški važno ne samo za Austriju, već i za celu EU.

- Dobro je što se Samit EU-Zapadni Balkan održava po prvi put u zemlji regiona. Time šaljemo vidljivu poruku da je naše približavanje važno - naveo je on.

Upitan za Akcioni plan EU protiv migracije na Zapadnom Balkanu ocenio je da je to prvi važan korak u borbi protiv ilegalne migracije. Međutim, ukazao je da migrantski talas ne postoji samo preko balkanske rute, već i preko Bugarske i Rumunije.

- Austrija ima svoje zahteve, a to je da se obezbeđuju spoljne granice EU, da se reši pitanje proterivanja ilegalnih migranata. Ima tu još mnogo tema o kojima treba pričati - rekao je on.

Nehamer je istakao da Austrija trenutno ne daje pristanak proširenju Šengena na Rumuniju i Bugarsku, te da je potrebno više vremena.

- Imamo 75.000 neregistrovanih migranata u Austriji, a oni su ušli preko zemlje EU. Najpre moramo ta pitanja rešiti. Ako od 100.000 otkrivenih migranata 75.000 nije registrovano to je problem - istakao je Nehamer.

On je rekao da se radi o bezbednosti ne samo Austrije već i EU.

Upitan za Srbiju, Nehamer je podsetio na posetu Beogradu i inicijativu sa Mađarskom.

 Imamo sa Srbijom poseban dogovor. Srbija ukida viznu liberalizaciju za neke zemlje. Ukidanje za Tunižane je već delovalo, a ukida se i za Indijce krajem godine - naglasio je on.

Izrazio je nadu da će se Evropska komisija više angažovati u vezi borbe protiv ilegalne migracije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading