ANTIČKO BLAGO OSTAJE DALEKO OD DOMOVINE Grčka vlada demantovala navode da London vraća skulpture sa Partenona
Foto: Printscreen

Još uvek nema dogovora između Grčke i Britanije o povratku mermenih artefakata u Atinu, saopštila je danas grčka vlada, demantujući tako navode da su dve strane blizu sporazuma.

RAZORAN ZEMLJOTRES U GRČKOJ!

Atinski list Ta Nea, koji je, pozivajući se na izvor blizak grčkim vlastima, preneo da je dogovor ''90 odsto gotov, ali da je ključnih 10 i dalje nerešeno''.

Ranije je grčki premijer Kirijakos Micotakis izjavio da postoji ''napredak'' i ''osećaj poleta'' u razgovorima s Britanijom o povratku skulptura u Partenon.

Portparol grčke vlade Janis Ikonomu je naveo da su pregovori za sada ''u preliminarnoj fazi'', kao i da su Grčka i Britanija ''daleko od konačnog dogovora'', preneo je Rojters.

Pojedini delovi atinskog Partenona, uključujući polovinu friza dužine oko 160 metara, nalaze se u Britanskom muzeju. Muzej odbija da ih vrati u Grčku, zato što su oni ''legalno nabavljeni'', navodi se u saopštenju te institucije.

''Čitava ta kolekcija priča jedinstvenu priču o našem zajedničkom čovečanstvu, i nećemo je rastavljati'', saopštio je Britanski muzej. Rojters podseća da je UNESCO ranije ove godine pozvao Grčku i Britaniju da postignu dogovor oko spora u vezi sa Partenonskim skulpturama, a Grčka je dodatno pojačala kampanju povratka nakon što je 2009. otvoren novi muzej u podnožju Akropolja, za koji postoji namera da se skulpture u njemu izlože.

Grčka decenijama unazad traži od Britanskog muzeja da se na Partenon trajno vrate skulpture stare 2.500 godina, koje je početkom 19. veka engleski lord Elgin uklonio iz hrama, za vreme diplomatske misije u Otomanskom carstvu, koje je tada vladalo Grčkom.

Ranije ove godine Italija je trajno vratila Grčkoj ''Faganov fragment'', artefakt visine 35 cenitmetra, koji prikazuje stopalo grčke boginje Artemide.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading