IZRAEL UKIDA PARAD PONOSA? Šok za zapadni svet, on je veliki protivnik LGBTQ+!
EPA/ABIR SULTAN

Član Kneseta, Avi Maoz koji bi trebalo da obalja funkciju zamenika ministra u novoj vladi je posle izbora izjavio da će tražiti otkazivanje održavanja Parade ponosa u Jerusalimu. Direktori škola širom zemlje su najavili su da neće  prihvatiti nijedan školski programom koji bude  sadržavao homofobni ili rasistički materijal, a odlazeći premijer Jair Lapid je čak otvorio telefonsku liniju kako bi roditelji mogli da prijave takve slučajeve.

„Ne možemo dozvoliti da  mračnjačka mišljenja diktiraju dnevni red”, napisali su  čelnici obrazovnih institucija, prenosi izraelski portal „Inet njuz”. Osim ovog apela skoro 600 nastavnika i drugih profesionalaca iz obrazovnog sektora je potpisalo pismo u kojem se navodi da neće sarađivati sa vladinim predstavnicima ako školski programi budu u suprotnosti sa „humanističkim vrednostima koje proizilaze iz zakona o obrazovanju i vrednostima jednakosti i demokratije”. 

U novoj Netanjahovoj vladi Maoz bi treablo da nadgleda sprovođenje takozvanih eksternih obrazovnih programe među kojima su kursevi za učenje arapskog jezika, ali i „Lekcije ponosa” u kojima se nastavni kadar obučava kako da radi sa mladima iz gej zajednica. Direktori škola se plaše da bi lider Noam partije mogao da ukine te programe i donese neke druge konzervativnije. 

Kako piše izraelska štampa odlazeći premijer Lapid Lapid je krajem prošle nedelje uputio „otvoreno pismo” svim gradonačelnicima i savetima u Izraelu, u kojem ih poziva da ne sarađuju sa odsekom  za spoljne programe i unapređenje partnerstava u Ministarstvo prosvete koje se očekuje da će biti prebačeno u nadležnost predsednika strane Noam. Lapid je pozvao i roditelje da se suprotstave „ekstremnim i opasnim sadržajima” koje će promovisati budući član nove koalicije, kada će imati efektivnu kontrolu nad određenim aspektima školskih programa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading