OPERACIJA "LOV NA LISICE!" Zapadni mediji digli prašinu, cilj - izolacija Pekinga!
EPA

Grupa za građanska prava tvrdi da se ispostave koriste za praćenje kineske populacije u inostranstvu i prisiljavanje disidenata da se vrate.

Navodno, Italija je domaćin najvećem broju nezvaničnih kineskih "policijskih stanica" od mreže od više od 100 širom sveta, navodi se u izveštaju španske grupe za ljudska prava.

Navodno su dva lokalna kineska organa javne bezbednosti koristila severni italijanski grad Milano kao evropski poligon za policijsku strategiju za praćenje kineske imigracije u inostranstvu i prisiljavanje disidenata da se vrate kući.

OPERACIJA

EPA

 

Safegard Defenders sa sedištem u Madridu izvestio je u septembru da 54 takve stanice navodno postoje širom sveta, što je podstaklo policijske istrage u najmanje 12 zemalja, uključujući Kanadu, Nemačku i Holandiju.

U izveštaju objavljenom u ponedeljak, grupa za građanska prava je saopštila da je identifikovala 48 dodatnih stanica, od kojih je 11 u Italiji.

Italijanske stanice su u Rimu, Milanu, Bolcanu, Veneciji, Firenci, Pratu – gradu u blizini Firence koji je domaćin najveće kineske zajednice u Italiji – i na Siciliji.

OPERACIJA

EPA

 

Kina je rekla da su kancelarije samo servisne stanice koje su uspostavljene da pomognu kineskim građanima u birokratskim procedurama kao što su obnavljanje pasoša ili vozačke dozvole.

Istraga koju su sproveli Safeguard Defenders bila je zasnovana na javno dostupnim kineskim izjavama i podacima i bila je ograničena na stanice koje su uspostavili lokalni kineski organi javne bezbednosti u zemljama u kojima postoji velika kineska zajednica.

Safeguard Defenders je tvrdio da, iako stanicama nije direktno upravljao Peking, "neke izjave i politike počinju da pokazuju jasnije smernice centralne vlade u podsticanju njihovog osnivanja i politike".

Dokaze za ove tvrdnje ipak niti imaju, niti planiraju da pribave.

OPERACIJA

EPA

 

U izjavi za novine Il Foglio u septembru, italijansko ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je u to vreme bilo pod vladom Marija Dragija, reklo je da navodne nezvanične kineske policijske stanice ne izazivaju posebnu zabrinutost.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading