KAD NEMILOSRDNA INFLACIJA UZME MAHA U susednoj zemlji zbog učestalih krađa u radnjama morali da angažuju i obezbeđenje - krade se svašta, ali ove artikle narod najviše ''stavlja u džep!''
EPA/Terje Bendiksby

Zbog poskupljenja u poslednje vreme krade se sve i svašta, pa i hrana koja je u oktobru na godišnjem nivou u Bosni i Hercegovini skuplja za 25,9 posto.

Kako kažu trgovci iz mostarskih radnji, među lopovima ima i onih koji to rade "iz navike".

''Krade se sve, a najviše puter, kroasani, suhomesnati i mlečni proizvodi. Zbog velikog porasta krađa, pre mesec dana smo angažovali radnika obezbeđenja. Baš smo neki dan uhvatili gospođu kako krade puter, mali od 20 grama'', - kaže Ernesa Tipura, šefica jedne prodavnice u Mostaru, prenosi portal Avaz.ba.

Ko najviše krade?

Napominje da policija nije pozvana, a gospođa je vratila puter.

Radnica u trgovačkom centru u Mostaru kaže da se najviše kradu sirevi i suhomesnati proizvodi, odnosno nešto skuplja roba.

KAD NEMILOSRDNA INFLACIJA UZME MAHA U susednoj zemlji zbog učestalih krađa u radnjama morali da angažuju i obezbeđenje - krade se svašta, ali ove artikle narod najviše ''stavlja u džep!''

Shuterstook

 

Ona smatra da ko jednom ukrade, uvek će krasti i da kradu uglavnom „fina i ljubazna gospoda”.

Obe sagovornice su saglasne da muškarci češće kradu od žena, a policiji više ne prijavljuju sitne krađe poput pašteta, mesnih rezina, namaza...

''Ako neko ukrade paštetu, šta da radimo, više i ne zovemo policiju'', napominje jedna od njih.

Prekršajni nalog

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić kaže da se hrana uglavnom krade u tržnim centrima.

- Tada se počiniocima uručuje prekršajni nalog, ako nema elemenata krivičnog dela - istakao je Marić.

On dodaje da će MUP početkom januara 2023. imati tačnu statistiku o počinjenim krađama u ovoj godini, ali napominje da prema sadašnjim podacima ne beleže veći broj krađa nego inače.

On ističe da su to i dalje najčešće provale u stanove i zgrade, a da se krade ono što provalnici zateknu u domovima ili poslovnim zgradama.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading