POKRADENI IZBORI ILI SAMO TEORIJA ZAVERE? Posle objave Tviterovih internih mejlova, Tramp pozvao na ukidanje američkog Ustava
Foto/printscreen: EPA/Truth Social

Bivši američki predsednik Donald Tramp pozvao je na ukidanje Ustava SAD kako bi se poništili rezultati predsedničkih izbora 2020, odnosno kako bi se vratio u Belu kuću kao predsednik. To je novi nastavak Trampove politike negiranja izbornih rezultata i guranja opskurnih teorija zavere, piše CNN.

„Da li da izbacimo rezultate predsedničkih izbora 2020. i da proglasimo PRAVOG pobednika ili da održimo NOVE IZBORE? Masovna prevara ove vrste i veličine omogućava ukidanje svih pravila i propisa, čak i onih koji se nalaze u Ustavu“, Tramp je objavio na Tviteru. Istina i optužio velike tehnološke kompanije za saradnju sa Demokratskom strankom. „Osnivači Amerike nisu želeli i ne bi odobrili lažne i izbore zasnovane na prevari“, dodao je on.

TRAMP IZAZVAO POMETNJU NA TVITERU Otključani nalog bivšeg predsednika SAD već dostigao 25 miliona pratilaca

Foto/printscreen: EPA/Truth Social

 

Trampova najava dolazi nakon objavljivanja internih Tviter mejlova koji pokazuju da je kompanija razgovarala o tome da li Tviter treba ili ne da dozvoli objavljivanje priče Njujork posta o materijalima pronađenim na laptopu Hantera Bajdena, sina aktuelnog predsednika SAD Džoa Bajden.

Šta kaže Bela kuća?

Portparol Bele kuće Endrju Bejts rekao je juče da Trampova najava „ide protiv duše naše nacije i da bi je svi trebalo da je osude”. "Ne možete voleti Ameriku samo kada pobedite. Ustav SAD je naš najvažniji dokument koji garantuje slobodu i vladavinu prava u našoj zemlji više od 200 godina", rekao je Bejts.

"Ustav okuplja američki narod, bez obzira na partiju, a izabrani lideri se zaklinju Ustavom. To je ultimativni spomenik svim Amerikancima koji su dali svoje živote da poraze despote koji su zloupotrebili svoju moć i pogazili osnovna ljudska prava", dodao je on.

O čemu su 2020. zaposleni na Tviteru razgovarali?

Si-En-En javlja da interni mejlovi na Tviteru pokazuju da su zaposleni u timovima za pravne i komunikacije društvene mreže razgovarali o tome da li treba ograničiti pristup članku Njujork posta o laptopu Hantera Bajdena. Oni koji su tvrdili da treba ograničiti pristup članku pozivali su se na politiku kompanije o objavljivanju hakovanog materijala, ali je bilo i onih koji su mislili drugačije.

 

Debata na Tviteru odvijala se uoči izbora 2020. godine, kada se Džo Bajden, otac Hantera Bajdena, kandidovao protiv tadašnjeg predsednika Trampa. Sam Tramp je prošlog meseca najavio da će se ponovo kandidovati za predsednika. Iako se Tramp i dalje smatra liderom Republikanske stranke, mnogi čelni ljudi u stranci su se nadali da će Tramp prestati da negira rezultate izbora nakon relativno loših rezultata stranke na nedavnim izborima.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading