OVDE SE SPREMA NOVI SUKOB Amerikanci pokrenuli tajnu operaciju, ali Rusija ima spreman odgovor!
Foto: Shutterstock

Kako se navodi, od Sjedinjenih Američkih Država mogu se očekivati namerne provokacije kako u Barencovom moru, tako i u vodama Severnog morskog puta, a sve u okviru realizacije koncepta „slobode plovidbe“.

Naime, brodovi Ratne mornarice SAD mogu manevrisati u blizini mesta razmeštaja snaga Severne flote i Istočnog vojnog okruga, odnosno u blizini Novosibirskih ostrva, Vrangelovog ostrva, arhipelaga Nova Zemlja i Zemlja Franje Josifa.

Rat u Ukrajini, najnovije vesti - Alo.rs

„Pritom nije isključeno namerno zagađivanje morske sredine, na primer ispuštanjem naftnih derivata ili drugih hemijski opasnih materija ruske proizvodnje kako bi kasnije optužili Rusiju za neodgovorno ponašanje prema očuvanju životne sredine i ekosistema regiona“, navodi se u članku.

Rusija pripremila odgovor

Ministarstvo odbrane Rusije, zajedno sa Federalnom službom bezbednosti, pripremilo je niz mera kao odgovor na moguće provokacije američkih brodova, piše „Vojna misao“.

„One obuhvataju povećanje broja sredstava za izviđanje i uništavanje na arhipelazima i obali Severnog ledenog okeana, povećanje intenziteta letova avijacije Oružanih snaga Rusije i FSB Rusije, oružana pratnja brodova.

Predviđeno je i izvođenje praktičnih dejstava kako bi se sprečio nedozvoljen prolazak kroz moreuze u vodama Severnog morskog puta“, precizirano je u članku.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken saopštio da će NATO povećati svoje prisustvo „od Crnog do Baltičkog mora“. Stručnjaci smatraju da bi Arktik mogao da bude sledeći region aktivne konfrontacije Rusije i SAD – Vašington teži da „povrati dominaciju“ na Arktiku, dok Rusija planira izgradnju infrastrukture u tom regionu kako bi osigurala bezbednost svojih granica.

Severni morski put je glavni morski put u ruskom Arktiku. On prolazi duž severne obale Rusije preko mora Severnog ledenog okeana (Barencovog, Karskog i Laptevskog mora, Istočno-Sibirskog, Čukotskog i Beringovog mora). Severni morski put spaja evropske i dalekoistočne luke Rusije, kao i ušća sibirskih reka u jedinstveni transportni sistem. Dužina mu je 5,6 hiljada kilometara od moreuza Karska vrata do zaliva Providenije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading