DVE NATO SILE U KLINČU Amerika upozorava  - Obustavite vojne akcije!
Foto: EPA

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je tokom telefonskog razgovora sa svojim turskim kolegom da se Pentagon "snažno protivi novim turskim vojnim operacijama u Siriji", prenosi "Blumberg".

Pentagon je naveo i da turske akcije mogu da potkopaju borbu sirijskih Kurda, koje SAD smatraju saveznicima, protiv džihadista. Amerikanci su bili primorani da smanje svoje patrole, koje sprovode u saradnji sa Kudrima, prenela je njujorška agencija.

ostin

Foto: EPA/JIM LO SCALZO

 

Turska je započela akcije protiv kurdskih snaga na severoistoku Sirije, koje optužuje da stoje iza nedavnog terorističkog napada u Istambulu.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je, u odgovoru svom američkim kolegi, negirao da su turske snage gađale savezničke trupe i civile. On je dodao i da su akcije sprovedene u samoodbrani, kao i da Turska spremna da sarađuje u borbi protiv ISIS-a i drugih terorističkih organizacija, prenosi "Blumberg".

Ankara smatra da su kurdske Narodne zaštitne jedinice (YPG) pretnja po tursku bezbednost zbog svojih veza sa separatističkom Kurdskom radničkom partijom (PKK), koju Turska smatra za terorističku organizaciju. PKK je demantovao umešanost u teroristički napad u Istambulu.

Do razgovora Ostina i Akara došlo je svega nekoliko sati nakon što je turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu kritikovao Vašington zbog slanja oružja Kurdima u Siriji.

"Podrška nekih naših saveznika, pre svega Amerike, terorističkim organizacijama u Siriji je jasno i očigledno, i mi kažemo da oni treba da obustave svoju podršku", rekao je turski ministar na marginama samita NATO u Bukureštu u sredu.

"Mi smo posvećeni tome da održimo borbu protiv ovih terorista gde god se oni nalazili u Siriji i Iraku", dodao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading