AMERI IMAJU NOVU NUKLEARNU ZVER! Ovaj avion ima jezive karakteristike, ostaćete bez teksta!
Wikipedia

Američka kompanija za vazduhoplovstvo i odbrambenu tehnologiju „Nortrop Graman“ predstavila je na svečanoj ceremoniji u Palmdejlu, u Kaliforniji, svoj novi avion B-21 rejder (srp. - napadač), prvi u novoj floti stelt nuklearnih bombardera dugog dometa namenjenih prevashodno za potrebe ratnog vazduhoplovstva SAD.

B-21, koji ima oblik krila u letu, sličan je prethodniku B-2 i moći će da nosi konvencionalno i nuklearno oružje. Taj avion je prvi novoprojektovani američki bombarder za više od 30 godina, a skoro svaki aspekt razvoja programa je poverljiv. Pre 12 godina, bilo je predviđeno jedan ovakav avion košta 550 miliona dolara, ali sa inflacijom danas košta 750 miliona.

Profimedia

 

Vazduhoplovstvo SAD planiralo je da kupi najmanje 100 ovih aviona i da počne da ih ubacuje u flotu umesto bombardera B-1 i B-2, a najverovatnije će kupiti 200  komada.

Novi bombarder je nazvan „rejder“ u čast američkih pilota „Dulitl rejdersa“ koji su bombardovali Tokio 18. aprila 1942. godine, za vreme Drugog svetskog rata.

Nortop Gruman B-21 Rejder

 
Naručeno:   Najmanje 100 za zamenu flote B-1 i B-2, planirano 200  
Dolet:   Poverljivo  
Posada:   Sa i bez ljudske posade  
Brzina:   Verovatno subsonična  
Radarski odraz:   Nizak zbog specijalnih premaza  
Nosivost:   13.607 kilograma  
Naoružanje:   Veliki tovarni prostor za projektile velikog dometa i konvencilnalne ili nuklearne bombe  
Raspon krila:   42 metra  
Cena:   750 miliona dolara  

Komentari (0)

Loading