ORBAN POSTAVIO ZID! Brisel pokušava da uceni Mađarsku, naišli na tvrd otpor!
EPA JULIEN WARNAND

Evropska komisija preporučila je sredinom sedmice da se zadrže fondovi EU namenjeni za oporavak privrede Mađarske jer ta zemlja nije sprovela reforme u sektoru vladavine prava.

Brisel je odobrio plan za oporavak Mađarske od pandemije vredan 5,8 milijardi evra, ali samo uz uslov da ta zemlja sprovede 27 mera, uključujući 17 sa kojima se prethodno saglasila za rešenje spora oko fondova.

- Postoji istorijski trend prema kojem evropske birokrate žele da prošire svoj uticaj na članice i ukoliko vide šansu to i učine. Neophodno je strpljenje jer uprkos proceduri uslovljavanja Mađarskoj, na kraju svi težimo sporazumu. Ima nekoliko pitanja prema kojim mi ne možemo i ne želimo da menjamo stav - naglasio je Orban.

Mađarski premijer je istakao da Budimpešta ne namerava da prihvati migrante, da širi "seksualnu propagandu u školama" i da podrži sankcije protiv Moskve.

Prema njegovim rečima, Mađarska i EU imaju različita mišljenja po nekoliko veoma važnih pitanja.

Orban je naglasio da su se Mađarska i Evropska komisija prvobitno saglasili o 17 uslova.

Orban napominje da je Budimpešta ispunila ovih 17 uslova i da ih je Brisel prihvatio, ali da sada postoji 19. i 20. uslov te da svako ko je upoznat o radu EU i evropskih institucija zna da oni uvek imaju neke nove zamisli.

Komentari (0)

Loading