HRVATI NEZADOVOLJNI: "Ovaj sitniš je 200 kuna"
Foto: EPA/ANTONIO BAT

Građani Hrvatske od četvrtka mogu da kupe u poslovnicama Fine, Hrvatske pošte i banaka da po utvrđenom fiksnom kursu od 7,53450 kuna za jedan evro, kupe prvi "paketić" evrokovanica.

U tzv. početnom paketu nalazi se 13,27 evra u tačno 33 kovanice – po pet kovanica od 50, 20, 10 i jednog centa, četiri kovanice od po dva i po tri kovanice od dva i jedan evro, kao i pet centi.

Taj novac se može koristiti od početka godine i mogu se kupiti najviše dva paketa po osobi, isključivo gotovinom. I baš ta dva paketa koji su mnogi pohrlili da kupe već prvog dana, piše list, izazvao je lavinu komentara na Internetu.

Fotografija paketa kovanica na Reditu objavljena je uz naslov "Ovaj sitniš je 200 kuna" i nizom pitanja: Šta mislite o novom dizajnu evrokovanica? Odgovori su izgledali ovako: Sviđa mi se 74,82 odsto; Ne sviđa mi se 14,96 odsto; Na kovanici uopšte nije trebalo da bude kuna 10,22 odsto.

Na to su usledili i brojni komentari korisnika ove društvene mreže: "Sezonska depresija će ove sezone biti malo jača", "Za nas siromahe to je nepostojeći problem. 0 kuna u kunama = 0 evra u evrima", "Da, mislim da će to podstaći ljude da više koriste kartice", "Ovako će mi dnevnica izgledati…", "To je standard s evrom, imaš u novčaniku teških kovanica koje puno vrede", "Zamisli ići na plac nakon 1. januara. Jedna ona kolica za namirnice, a druga za kovanice".

Mnogi se, piše zagrebački list, pitaju kako će u praksi izgledati pretvaranje kuna u evre. Strahuju od pretvaranja na veće iznose.

Za espreso, koji sada u nekim gradskim kafićima za koji je bilo potrebno osam kuna, ili sitno istaknutih 1,06 evra, teško da će konobar progledati kroz prste i oprostiti šest centi, s obzirom na to da bi samo stotinak espresa konobaru prouzrokovalo dnevni gubitak u blagajni od šest evra, što je sadašnjih 45,2 kune.

Neki su se, piše list, već pobrinuli za to pa je kafa u jednom osiječkom kafiću nedavno poskupela na 15,07 kuna, čime je zaokružena na ravno dva evra, a nepunih mesec dana pre koštala je 11 kuna ili 1,46 evra.

Komentari (0)

Loading