BRUTALNA PORUKA KINE: Evropo krvariš, zapitaj se!
EPA

Francuski Emanuel Makron je dan ranije u Vašiongtonu otvoreno izrazio nezadovoljstvo zakonskim stimulativnim merama za američke proizvođače električnih automobila, koje direktno smanjuju šanse evropskih proizvođača na američkom tržištu.

Makron je pred parlamentarcima SAD i predstavnicima privrede izrazio nezadovoljstvo, rekavši da je zakon je u suprotnosti sa pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO i „superagresivan“.

BRUTALNA PORUKA KINE: Evropo krvariš, zapitaj se!

EPA/ GONZALO FUENTES / POOL

 

"Primetili smo da su SAD uvele takozvani zakon o smanjenju inflacije i zakon o čipu da bi zaštitile svoje interese, ali se uopšte ne plaše kako će to uticati na druge zemlje, uključujući njihove takozvane saveznike i partnere", rekao je Džao Liđijan. On je napomenuo da to jasno pokazuje da se Vašington uvek pridržava principa „Amerika na prvom mestu“.

"SAD su se obogatile na ukrajinskoj krizi, dok Evropa "krvari", plaćajući inflacijom i visokim cenama energenata. Evropa i dalje pokušava umesto SAD da uspostavi red u haosu Sirije, Avganistana, Iraka... Nije iznenađujuće što su neki evropski mediji primetili da današnji Evropljani treba da se zapitaju zašto naš mir i prosperitet treba da zavise od interesa Sjedinjenih Država“, rekao je kineski diplomata.

Prema njegovim rečima, „ovo je zaista pitanje koje zaslužuje ozbiljno razmišljanje u Evropi i širom sveta”.

Zakonom koji je u avgustu potpisao američki predsednik Džo Bajden, između ostalog, predviđa se proširenje poreskih subvencija za kupovinu električnih vozila koja se sklapaju u Severnoj Americi i koriste baterije proizvedene u Sjedinjenim Državama od lokalno proizvedenih materijala.

Dokument, koji administracija naziva Zakonom o smanjenju inflacije, izdvaja 370 milijardi dolara za čistu energiju i klimatske ciljeve i 64 milijarde dolara za smanjenje troškova lekova i zdravstvenog osiguranja.

EU je ovaj čin nazvala diskriminatornim prema sličnim proizvodima uvezenim iz drugih zemalja. Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton rekao je da ne isključuje uvođenje uzvratnih mera ako SAD ne revidiraju mere propisane Zakonom o smanjenju inflacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading