REVOLUCIONI SPORAZUM: Prave borbenu "zver"?
Foto: Printscreen

Za Tokio i London ovo znači kulminaciju prethodnih odbrambenih veza, koje zauzvrat daju Britaniji veću bezbednosnu ulogu u Aziji, a Japanu daju nove bezbednosne partnere koji mu mogu pomoći u borbi protiv rastuće vojne moći susedne Kine.

Pokušaj spajanja projekta mlaznog lovca Tempest pod vođstvom Britanaca sa japanskim programom borbenih aviona F-Ks prvi je izvestio Rojters u julu. To će biti prvi put da Japan sarađuje sa zemljama van SAD na velikom projektu odbrambene opreme.

Projekat će biti objavljen pre nego što Japan objavi novu strategiju nacionalne bezbednosti i plan vojnih nabavki, rekli su izvori.

Povećanje naoružanja, koje bi moglo da udvostruči državni budžet Japana za odbranu na oko 5 odsto bruto domaćeg proizvoda u narednih nekoliko godina, platiće novo oružje, uključujući rakete dugog dometa, koje će odvratiti Kinu od vojne akcije u Istočnom kineskom moru i oko njega.

Detalji još nisu usaglašeni

Pregovori između Japana, Britanije i Italije o novom borbenom avionu koji će voditi BAE Sistems Plc i Mitsubishi Heavi Industries nastaviće se sledeće godine kako bi se utvrdili detalji podele posla.

Japanska vladajuća Liberalno-demokratska partija takođe razmatra predloge za ublažavanje svojih pravila o uvozu vojske kako bi se zajednički borbeni avion mogao izvoziti, rekao je Itsunori Onodera, bivši japanski ministar odbrane i uticajni poslanik, u intervjuu prošlog meseca.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading