AMERI OSTAVILI TAJVAN NA CEDILU? Tenzije sa Kinom rastu, a oružje ide u Ukrajinu
EPA/ RITCHIE B. TONGO

Vašingtonski zvaničnici plaše se da će nastavak vojne podrške Ukrajini dodatno oslabiti posvećenost SAD poboljšanju odbrambene sposobnosti Tajvana, objavio je "Vol Strit žurnal".

Među borbenim sredstvima koja kasne su protitenkovski sistem džavelin, rakete zemlja-vazduh stinger i samohodne haubice M109A6 paladin.

Rat u Ukrajini, 282. dan - Alo.rs

Prva serija haubica trebalo je da bude isporučena između 2023. i 2025, a pošiljke stingera su bile očekivane u 2026, međutim, odložene su zbog "tesnih rokova za proizvodnju u SAD i promena u situaciji na međunarodnom planu", prenosi Difens post.

Ministarstvo odbrane Tajvana objavilo je da će doći do odlaganja isporuka ključne vojne opreme ove godine zbog pomoći Vašingtona zvaničnom Kijevu.

Aranžman s Tajvanom

Bajdenova administracija nedavno je odobrila paket vojne pomoći Tajvanu vredan 1-1,1 milijardu dolara.

Ugovorom iz septembra vrednim 665 miliona dolara predviđeno za održavanje i nadogradnju Rejtionovog radarskog sistema za rano otkrivanje i upozoravanje. Još 335 miliona dolara određeno je za 60 projektila Harpoon Block II namenjenih potapanju kineskih plovila, kao i 85,6 miliona za više od 100 sajdvinder raketa vazduh-vazduh.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading