HVALA, ALI NE, HVALA! Poljske političke igre s nemačkim raketnim sistemom ''Patriot''
EPA

EPA

 

Nemačka je mislila da čini uslugu svom savezniku kada je ponudila da pošalje protivraketne sisteme ''Patriot'' u Poljsku nakon što je zemlja pogođena projektilom iz pravca Ukrajine.

"PRE DVE NEDELJE IZBEGLI SMO TREĆI SVETSKI RAT" Sijarto: Rizik i dalje postoji!

Umesto prihvatanja ponude, Varšava je odgovorila dramatičnim promenama u politici, uz stalnu salvu uvreda upućenih Berlinu – što se smatra delom napora nacionalističke vladajuće stranke da izazove antinemačka osećanja uoči parlamentarnih izbora sledeće godine. Do sada nijedan nemački sistem protivvazdušne odbrane nije stigao u Poljsku.

To nije bila prvobitna ideja.

15. novembra projektil je pogodio poljsko pogranično selo Prževodov, ubivši dvoje ljudi. Utvrđeno je da se radi o zalutaloj ukrajinskoj protivvazdušnoj raketi koja je pokušala da obori ruske granate. Prvi smrtni slučajevi u jednoj zemlji članici NATO-a i Evropske unije u ratu u Ukrajini pokrenuli su ozbiljnu analizu Poljske protivvazdušne odbrane.

Berlin je prošle nedelje ponudio dva projektila ''Patriot'' zemlja - vazduh, proizvedenih u SAD koji koštaju oko milijardu dolara po komadu, te pomoć u kontroli poljskog vazdušnog prostora nemačkim avionima Eurofighter.

Prvobitni odgovor iz Varšave bio je pun oduševljenja.

„Sa zadovoljstvom sam prihvatio predlog nemačkog ministra odbrane u vezi sa razmeštanjem dodatnih lansera raketa Patriot u našoj zemlji“, naveo je tom prilikom poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak u objavi na Tviteru.

„Predložiću da sistem bude stacioniran na granici sa Ukrajinom“, dodao je Blaščak.

Ne tako brzo

Tada je Jaroslav Kačinjski, predsednik poljske vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) i de facto lider zemlje, stupio na scenu.

Dva dana nakon Blaščakovog prvobitnog odgovora, Kačinjski je za državnu poljsku novinsku agenciju rekao: „Za bezbednost Poljske bilo bi bolje da Nemci ponude opremu Ukrajincima.

Blaščak je to ponovio nekoliko sati kasnije u tvitu, tako što je izmenio svoj prvobitni odgovor, rekavši da je poruka Berlinu sada „da se predložene rakete Patriot prebace u Ukrajinu i rasporede na njenoj zapadnoj granici“.

Začuđena nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht rekla je 24. novembra da je „sistem ''Patriot'' deo integrisane vazdušne i protivraketne odbrane NATO-a, što znači da treba i da bude raspoređen na teritoriji NATO-a“.

HVALA, ALI NE, HVALA! Poljske političke igre s nemačkim raketnim sistemom ''Patriot''

EPA

 

Lansirne jedinice su popunjene nemačkim trupama, tako da bi njihovo slanje u Ukrajinu otvorilo rizik od ruskog napada na NATO vojnike, rekao je Tomas Bager, nemački ambasador u Varšavi, za privatnu TVN24.

„Te jedinice bi mogle da budu na istočnoj granici Poljske, a samim tim i na istočnom krilu alijanse, u roku od nekoliko dana, možda čak i za nekoliko nedelja, to bi moglo da se desi veoma brzo. Ali razgovor o premeštanju u Ukrajinu je sasvim druga stvar“, rekao je Bager.

Jens Stoltenberg, šef NATO-a, rekao je da "pozdravlja" ponudu Nemačke, ali gde da se postavi sistem "ostaje nacionalna odluka".

Kačinjski je odgovorio dovodeći u pitanje akreditive Nemačke kao saveznika u NATO.

„Dosadašnji stav Nemačke ne daje razloga da se veruje da će odlučiti da presretne ruske rakete“, rekao je Kačinjski na brifingu za novinare u ponedeljak.

Takođe je rekao da bi nemački lansirni sistemi ''Patriot'' u Poljskoj bili „estetski izbor“ bez „vojne ili političke važnosti“.

To nije tačno, rekao je penzionisani vojni general Stanislav Koziej, bivši šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost.

„Očigledno je da što više sredstava protivvazdušne odbrane postoji, to je poljski vazdušni prostor sigurniji“, rekao je Koziej za POLITICO.

Poljska je u procesu raspoređivanja ''Patriota'' koje je kupila od SAD pre nekoliko godina, a Koziej je rekao da će lanseri iz Nemačke dati dodatni podsticaj protivraketnoj odbrani zemlje.

„Imamo protivvazdušnu odbranu, ali protivraketni sistemi još uvek nisu tu“, rekao je on.

Igranje politike

Ali Pravo i pravda (PiS) i Kačinjski igraju više od jačanja protivvazdušne odbrane, rekla je Ana Sijeverska-Čmaj, politikolog sa Univerziteta u Žešovu.

Partija pokušava da poboljša svoj rejting u istraživanju javnog mnjenja koristeći Nemačku kao zgodnu vreću za udaranje — zahtevajući da Berlin plati jezivu reparaciju za štetu u Drugom svetskom ratu, optužujući Nemačku da je stala na stranu Brisela u sporu o vladavini prava koji je doveo do toga da EU obustavlja isplatu sredstava iz fonda za oporavak Poljskoj i budu u dosluhu sa poljskim opozicionim partijama, posebno sa bivšim premijerom Donaldom Tuskom.

„To je pravi cilj gospodina Donalda Tuska: učiniti Poljsku zavisnom od Nemačke, učiniti Poljsku zavisnom od nemačkih struktura i odluka, uključujući komandne odluke“, rekao je Antoni Mačerevič, bivši ministar odbrane PiS-a.

Sijeverska-Čmaj je primetila da je igra bila jasna: „PiS dobro zna šta odjekuje u ušima njihovih ključnih glasača.

To je plodno tlo za PiS. Anketa koju je prošlog meseca sprovela državna agencija CBOS pokazala je da rekordnih 31 odsto anketiranih Poljaka smatra da su odnosi sa Nemačkom „loši“.

„Nastup protiv Nemačke možda neće doneti PiS-u nove birače, ali barem sprečava postojeće da im okrenu leđa“, dodala je Sijeverska-Čmaj.

Posle nedelju dana pregovaranja između Poljske, Nemačke i NATO-a, pozicija Poljske se nije mnogo popravila.

„Ako iz različitih političkih razloga takvo raspoređivanje nije moguće, na primer zbog pozicije Nemačke, onda Poljska ne bi trebalo u potpunosti da odustane od ovih projektila“, rekao je u utorak Pavel Šrot, šef kabineta predsednika Andžeja Dude.

Ali Blaščak je u sredu izjavio da i dalje lobira kod Lambrehtove da pošalje lansirne jedinice u Ukrajinu. „Računam na odobrenje“, rekao je.

Uprkos odbijanju svog nemirnog suseda, Nemačka kaže da su raketni sistemi ''Patriot'' još uvek tu da ih preuzmu.

„Naša ponuda poljskoj vladi da zaštiti sopstvenu zemlju još nije sklonjena sa stola“, rekao je Olaf Šolc novinarima, tokom konferencije za novinare u Berlinu.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading