PUTINU BI DA SUDE KAO SLOBI, ALI POSTOJI JEDAN OGROMAN PROBLEM Ideja Evropljana o kojoj mogu samo da sanjaju
Tanjug/Ap

Tanjug/Ap

 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će Evropska unija pokušati da uspostavi specijalizovani sud uz podršku Ujedinjenih nacija, za istragu i krivično gonjenje ratnih zločina koje je Rusija počinila u Ukrajini.

- Spremni smo da počnemo da radimo sa međunarodnom zajednicom kako bismo dobili najširu moguću međunarodnu podršku za ovaj specijalizovani sud - rekla je Fon der Lajen, koja je dodala da EU nastavlja da pruža podršku Međunarodnom krivičnom sudu, tako da predlaže osnivanje specijalizovanog suda uz podršku Ujedinjenih nacija, koji će istraživati i krivično goniti „zločine agresije Rusije“.

Alo!/Marko Đoković

 

Čuveni advokat Toma Fila smatra da od ove priče nema ništa pošto se Rusija i te kako pita kada se radi o osnivanju takvog tribunala.

- Ako upoređujete ovaj slučaj sa Hagom, koji je formirao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, to je u ovom slučaju nemoguće, pošto i Rusija i Kina imaju pravo veta, a drugačije se ne može osnovati sud koji bi se bavio ovim stvarima. Ovo je, dakle, samo propaganda - smatra Toma Fila.

Ukrajina se, kako je više puta saopošteno iz Kijeva, takođe zalaže za osnivanje suda koji bi se bavio krivičnim gonjenjem Rusa odgovornih za početak rata. Fila je tu ideju kratko prokomentarisao:

- I ja sam se u mladosti zalagao da spavam sa mis sveta... Ne znam kako bi to mogli da urade, nemoguće je. U slučaju Haškog suda Rusija i Kina su se u SB UN saglasili o njegovom osnivanju, pa čak i poslali svoje sudije, ali do toga sada neće doći - uveren je Fila.

On smatra da u ovom slučaju nadležnost nema ni Međunarodni krivični sud.

- SAD, Rusija, Francuska i Velika Britanija nisu potpisali da priznaju njegovu nadležnost, tako da ni taj sud ne može da sudi Rusima - zaključuje Fila.

Isto misli i Goran Petronijević, jedan od naših advokata s najvećim iskustvom u Haškom tribunalu.

Alo

 

- Već postoji Međunarodni krivični sud, ne vidim zašto bi Rusi priznali odluke nekog ad hok suda. To je samo politička igra. Po toj logici bi i Rusi mogli da osnuju sud za zločine koje su u ovom ratu počinili Ukrajinci. Ali kada se osniva sud samo za jednu stranu u sukobu, onda je sve jasno - kaže Petronijević.

Hag istražuje, ali ne može i da sudi

Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu pokrenuo je sopstvenu istragu o navodnim zločinima protiv čovečnosti i ratnim zločinama nekoliko dana nakon početka napada Rusije 24. februara, saopšteno je tada iz Tribunala. Ipak, kako je dodato, Hag nema nadležnost da krivično goni u Ukrajini.

Kako dodaje, naši branioci koji su radili u Hagu odavno su govorili da je to to sud samo za Srbe, ali nam niko nije verovao sve dok se to nije i obistinilo presudama koje su tamo donete.

- Jedini način da se napravi pošten sud, bilo bi da on sudi za sve zločine koji su počinjeni tokom rata u Ukrajini, dakle i Rusima i Ukrajincima. To bi jedino imalo smisla. Ali s obzirom na to da je jasno o čemu se ovde radi, Rusi bi na takvom sudu prošli kao Srbi u Hagu - uveren je naš sagovornik.

Foto: EPA

 

Na pitanje da li je realno da Ukrajina osnuje svoj sud za ruske zločine, Petronijević kaže da bi to bilo besmisleno.

- Isto tako, i Rusija sa svojim saveznicima može da osnuje sud na kome bi sudila Ukrajincima za zločine počinjene u ovom ratu, što je takođe besmisleno - zaključuje on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading