NEZADOVOLJNI SINDIKATI ISHODOM PREGOVORA Plate u Sloveniji više ne dozvoljavaju pristojan život
EPA/ANTONIO BAT

Posle višemesečnih pregovora slovenačkog Sindikata radnika u trgovini i poslodavaca, postignut je dogovor o povećanju minimalnih osnovnih zarada zaposlenih, ali će pregovori biti nastavljeni, jer Sindikat nije zadovoljan visinom primanja, prenosi RTV Slovenije.

KRIZA DRMA KOMŠIJE Slovenija beleži pad BDP-a i potrošnje

Navodi se da je generalni sekretar Sindikata Ladi Rožič izjavio za Slovenačku novinsku agenciju STA da će minimalne osnovne zarade do petog tarifnog razreda biti povećane za 36,18 odsto, a u šestom i sedmom tarifnom razredu za 25 procenata, što znači da će prodavcu koji pripada četvrtom tarifnom razredu plata od 1. januara porasti sa 697 evra na 950 evra bruto.

Rožič je dodao da Sindikat nije zadovoljan ishodom pregovora, jer je postignuto samo približno ono što su radnici želeli i da će pregovori biti nastavljeni u februaru.

RTV Slovenije napominje da su predstavnici sindikata krajem septembra prikupili 6.470 potpisa na peticiji kojom se zahtevaju veće zarade i nadoknade troškova rada, regulisanje radnog vremena i bolji uslovi rada i tada su istakli da plate trgovaca više ne omogućavaju pristojan život i da je to jedan od razloga što postoji nedostatak radne snege u slovenačkim trgovinama.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Komentari (0)

Loading