"NATO NE TREBA DA SE PLAŠI " Letonija poziva da se "dopuste" Kijevu udari na Rusiju
Foto: Telegram Printscreen

Konkretno, oružje bi trebalo da se koristi za napad na lokacije koje Moskva koristi za izvođenje raketnih udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine, sugerisao je Rinkevičs.

„Trebalo bi da dozvolimo Ukrajincima da koriste oružje za gađanje raketnih lokacija ili vazdušnih polja odakle se te operacije pokreću“, rekao je on.

Dok je Moskva u više navrata upozoravala Zapad da ne „pumpa“ Ukrajinu raznim oružjem, sugerišući da bi takvo ponašanje na kraju moglo dovesti do direktnog sukoba između NATO alijanse koju predvode SAD i Rusije, Rinkevičs je odbacio takvu zabrinutost. Blok „ne treba da se plaši“ eskalacije, rekao je on.

Letonija je, zajedno sa drugim baltičkim državama, među najglasnijim pristalicama Kijeva u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine.

Najviši zvaničnici zemlje su u više navrata obilazili Kijev kako bi pokazali svoju podršku, a poslednja poseta je usledila tokom vikenda kada se Rinkevičs, zajedno sa svojim kolegama iz Litvanije, Estonije, Finske, Švedske, Norveške i Islanda, sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Poslednjih nedelja Rusija je u više navrata lansirala masivne krstareće rakete i salve samoubilačkih dronova na ukrajinsku električnu mrežu i vojne instalacije.

Napadi su usledili nakon eksplozije koja je oštetila Krimski most koji povezuje kopnenu Rusiju sa poluostrvom Krim. Moskva je za incident direktno okrivila Ukrajinu i njene strane pristalice, odnosno Veliku Britaniju, i opisala je kao „teroristički napad“.

Kijev i London su, međutim, negirali svoju umešanost.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Besmislice

30.11.2022 09:34

Ceo slobodarski svet bi hteo da Nato nagovori nacistički režim Ukrajine da udari po unutrašnjosti Rusije,tog trenutka bi rat bio gotov za nepuna dva dana,ali Ukrajina ne bi postojala kao zemlja sa svime onome što hoda po njoj

mile bg

30.11.2022 11:21

Volim i ja pozorište, ali ne u svojoj kući, reče Rodoljub Petrović u poznatoj seriji... Može i 25 udaraca bičem, ali ne po mom turu... Izlapotina matora.