TEŠKA GLAVOBOLJA ZBOG PUTINA Sat otkucava! Ako se uskoro ne dogovore, prete da ugroze dva ključna plana Zapada
Profimedia

Uoči EU zabrane prekomorske trgovine sibirskom naftom, Poljska zagovara što nižu dozvoljenu cenu, a Malta, Grčka i Kipar su za što višu, dok SAD predlažu da ona bude između 65 i 70 dolara.

Koliko sme da košta ruska nafta na svetskom tržištu? Ministri energetike EU toliko su zavađeni oko odgovora, da su im ostala samo 144 sata da donesu jednoglasnu odluku ako ne žele da ugroze dva ključna plana Zapada kao odgovor Moskvi povodom „nelegalne agresije Kremlja na Ukrajinu”.

S jedne strane, lideri G7 zvanično su se u septembru dogovorili da oni odrede maksimalnu dozvoljenu cenu sibirskih barela od idućeg meseca. S druge, EU je u oktobru odlučila da od 5. decembra zabrani prekomorski uvoz ruske nafte na svoje tržište i istovremeno onemogući svetsku trgovinu ruskom naftom ako je kupljena po ceni višoj od „plafona” koji je za te barele prethodno postavljen na Zapadu. Međutim, sloge oko te maksimalne cene još nema na vidiku.

Višednevna oštra sporenja ministara energetike EU tim povodom dovela su do otkazivanja njihove najavljene sednice prošlog petka, prekida međusobne komunikacije proteklog vikenda i najave da se rasprava nastavlja „ove sedmice”, javio je „Blumberg”.

Cena barela brenta juče je iznosila oko 81,16 dolara, a ključne ruske vrste nafte („ural”) oko 52 dolara. Nezavisni berzanski posmatrači inače tvrde da cena proizvodnje ruske nafte iznosi između 20 i 50 dolara.

"URADITE TO, ŠTO PRE!" Putin otkrio sledeći potez Rusije

U evropskoj areni svađe oko maksimalne cene, dva suprotstavljena tabora ovog puta predvode Poljska i baltičke zemlje s jedne strane, dok su na drugoj Malta, Grčka i Kipar. Uz to, Ukrajina je aktivan glas sa strane. Bitka se vodi oko predloga Evropske komisije da se ruskoj nafti zacrta cena između 65 i 70 dolara za barel.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading