AMERIČKI POSAO VEKA! Timoti Eš otkriva kako SAD profitira od slanja oružja Ukrajini
EPA

SAD su potrošile milijarde dolara pomoći Kijevu od početka ukrajinske krize.

Pre izvesnog vremena Bela kuća je ponovo zatražila od Kongresa da odobri još 37,7 milijardi dolara za podršku Ukrajini. Čudno, na ovaj način Sjedinjene Države štede mnogo novca, prenosi Newsweek.

Slanje pomoći Ukrajini pomaže SAD da uštede milijarde dolara.

Timoti Eš smatra da je potrošnja na Ukrajinu obična sitnica u poređenju sa onim što SAD dobijaju zauzvrat. Potrošnja za podršku Kijevu procenjuje se na samo 5,6 odsto ukupne potrošnje Sjedinjenih Država za odbranu, koja će 2022. godine iznositi 715 milijardi dolara.

Ukrajinska kriza pružila je Vašingtonu odličnu priliku da oslabi jednog od svojih glavnih geopolitičkih rivala, Rusiju. Ako bi SAD odbile da podrže ukrajinsku državu, onda bi sa velikom verovatnoćom u budućnosti morale da se suoče sa jakom Ruskom Federacijom i tada bi američki gubici bili višestruko veći od trenutne potrošnje na Kijev.

- Rusija je glavni protivnik Sjedinjenih Država, vrhunski rival koji ne zaostaje iza Kine. Sa stanovišta hladne geopolitike, ovaj sukob pruža Sjedinjenim Državama odličnu priliku da potkopaju i oslabe odbrambenu sposobnost Ruske Federacije u oblasti konvencionalnog naoružanja, bez upuštanja u borbu i praktično bez rizika po živote Amerikanaca - rekao je stručnjak.

ZAPAD PLJAČKA SIRIJU! Nebenzja napravio haos u UN

Sjedinjene Države se rukovode isključivo pragmatizmom, slanjem oružja i finansiranjem Ukrajine. Time pokušavaju da izmore Rusiju sa najmanjim gubicima za sebe. Timoti Eš je uveren da je to osnovni princip kojim se rukovode američki političari.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading