NATO SE OKUPLJA NADOMAK RUSIJE! "Učinićemo sve!"
EPA

U fokusu sastanaka će biti jačanje podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO sastaće se u glavnom gradu Rumunije, a gteneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će učesnici skupa najveću pažnju posvetiti "ilegalnom ratu Rusije u Ukrajini koji nastavlja da ugrožava evroatlantski mir i bezbednost".

Ministri 30 članica NATO-a baviće se i pitanjem ulaska Švedske i Finske u alijansu i delovanjem Kine, za koju je Stoltenberg u petak kazao da "povećava prisustvo od Arktika do Zapadnog Balkana i da teži da kontroliše važnu infrastrukturu NATO saveznika".

Tema skupa biće i jačanje pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, "partnerskim zemljama koje se suočavaju sa ruskim pritiskom na različite načine", kazao je Stoltenberg.

NATO SE OKUPLJA NADOMAK RUSIJE!

EPA

 

Tokom dvodnevnog skupa biće održana tri sastanka Severnoatlantskog saveta, ključnog tela NATO-a, zaduženog za donošenje odluka. Uz ministre članica NATO-a, na sva tri sastanka učestvovaće i šefovi diplomatija Švedske i Finske, zemalja čije se pristupanje alijansi uskoro očekuje.

Sve članice NATO-a potpisale su protokol o pristupanju Švedske i Finske, a nisu ga ratifikovale jedino Mađarska i Turska.

Posle današnjeg sastanka Severnoatlantskog saveta biće održana neformalna radna večera, na kojoj će se šefovima diplomatija 30 članica NATO-a, Švedske i Finske, pridružiti ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

Sutra će biti održana dva sastanka Severnoatlantskog saveta NATO-a.

Šefovima diplomatija članica alijanse, Švedske i Finske, na drugom će se pridružiti ministri spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije.

Pre početka dvodnevnog skupa, Stoltenberg će danas održati govor na forumu koji uz podršku NATO-a organizuju rumunski ogranak Instituta Aspen i Nemački Maršalov fond SAD, a potom će imati bilateralni sastanak sa šefom američke diplomatije Entonijem Blinkenom.

Na konferenciji za novinare povodom skupa u Bukureštu, Stoltenberg je u petak u Briselu izjavio da će alijansa nastaviti da pruža snažnu podršku Ukrajini radi njene odbrane od ruske agresije jer bi u slučaju pobede Rusije ceo svet godinama plaćao visoku cenu.

Posle jučerašnjih odvojenih susreta u Bukureštu sa rumunskim predsednikom i ministrom spoljnih poslova, Klausom Johanisom i Bogdanom Aureskuom, Stoltenberg je kazao da NATO pojačava svoje prisustvo od Baltičkog do Crnog mora i da će učiniti sve što je potrebno da zaštiti sve saveznike.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading