"NEKA ODLUČE DA LI HOĆE MIR!" Pale teške reči na poluostrvu, Kini bačena rukavica u lice!
EPA

U intervjuu za Rojters, Jun je pozvao Kinu, najbližeg saveznika Severne Koreje, da ispuni svoje obaveze kao stalna članica Saveta bezbednosti UN.
On je rekao da u slučaju da Peking ne uradi to, posledice bi bile veći priliv vojnih sredstava u region.

„Ono što je sigurno jeste da Kina ima sposobnost da utiče na Severnu Koreju, a Kina ima odgovornost da se uključi u proces. Na Pekingu je  da odluči da li će izvršiti taj uticaj zarad mira i stabilnosti“, rekao je Jun britanskoj agenciji.

Prema njegovim rečima, akcije Severne Koreje dovele su do povećanja potrošnje za odbranu u zemljama širom regiona, uključujući Japan, i većeg raspoređivanja američkih ratnih aviona i brodova.

EPA

 

U interesu Kine je da uloži "najbolje napore" da podstakne Severnu Koreju na denuklearizaciju, rekao je južnokorejski predsednik.

Na pitanje šta bi Južna Koreja i njeni saveznici, SAD i Japan, uradili ako Severna Koreja izvrši novu nuklearnu probu, Jun je izjavio da će odgovor „biti nešto što ranije nije viđeno“, ali je odbio da precizira šta bi to sve podrazumevalo .

„Bilo bi krajnje nerazborito da Severna Koreja izvrši sedmu nuklearnu probu“, rekao je on Rojtersu.

Severnokorejski lider Kim Džong Un saopštio je ove nedelje da njegova zemlja namerava da stvori najmoćniju nuklearnu silu na svetu.

Južnokorejski i američki zvaničnici kažu da se Pjongjang najverovatnije priprema za nastavak testiranja nuklearnog oružja, po prvi put od 2017, navodi Rojters.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading