STRAVIČAN NAPREDAK KINE Amerika gubi nadmoć!
Foto: Shutterstock

Nina Armagno, direktorka osoblja američkih svemirskih snaga, rekla je da je Peking postigao značajan napredak u razvoju vojne svemirske tehnologije , uključujući oblasti kao što su satelitske komunikacije i svemirske letelice koje se mogu ponovo koristiti, koje omogućavaju zemljama da brzo prošire svoje svemirske programe.

„Mislim da je potpuno moguće da bi mogli da nas sustignu i nadmaše, apsolutno“, rekla je Armanjo na događaju u Sidneju koji vodi Australijski institut za stratešku politiku, istraživačka organizacija koju delimično finansiraju vlade SAD i Australije. „Napredak koji su postigli je zapanjujući, zapanjujuće brz.“

Sneg zavejao vojnike u rovovima, restrikcije struje širom zemlje! - Alo.rs

Istorijski zaostajajući u svemirskoj trci kojom dominiraju Sjedinjene Države i Rusija, Peking je poslednjih godina napravio značajan napredak koji je uznemirio Vašington i druge zapadne zemlje.

„Kina je jedina zemlja koja ima nameru da preoblikuje međunarodni poredak i sve više, ekonomsku, diplomatsku, vojnu i tehnološku moć da postigne taj cilj.

Zajedno sa Rusijom, Kina je takođe sprovela „neoprezne“ raketne testove koji su poslednjih godina stvorili opasne količine svemirskog otpada, navela je Armanjo.

„Ova polja krhotina ugrozila su sve naše sisteme u svemiru, a ovi sistemi su od vitalnog značaja za bezbednost, ekonomske i naučne interese svih nacija“, rekla je ona.

Osnovane 2019. godine, delimično kao pokušaj da se suprotstave rastućim sposobnostima Kine, Svemirske snage su četvrti ogranak američke vojske , a Armagno služi kao njen prvi stalni vođa. Planirano je da lansira tri astronauta na svoju novu svemirsku stanicu u utorak.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading