NOVI POTEZ AMERIKE IZAZVAĆE HAOS! "Neprihvatljivi rizik za nacionalnu sigurnost" - čeka se reakcija Pekinga
Foto: EPA Oliver Contreras Pool/AP Alex Brandon Eraldo Peres

Administracija predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena zabranila je uvoz i prodaju nove telekomunikacijske opreme kineskih kompanija Huavej tehnolodžis i ZTE, jer, kako je navedeno, predstavljaju neprihvatljivi rizik za američku nacionalnu sigurnost.

Savezna komisija za komunikaciju u petak je saopštila da je donela konačne odluke kojima takođe zabranjuje prodaju i uvoz opreme kineskog proizvođača opreme za nadzor Daha Tehnolodžis, kompanije koja proizvodi opremu za video nadzor Hikvision Digital Tehnolodži i tehnološke kompanije Hajtera Comunikejšns.

Taj potez predstavlja nastavak akcija Vašingtona protiv kineskih tehnoloških divova zbog straha da bi Peking morao koristiti te kompanije za špijuniranje Amerikanaca.

Huavej nije želeo da komentariše tu odluku, dok ostale kompanije nisu odmah odgovorile na zahtev Rojtersa.

Podsetimo, ta komisija je u julu 2021. objavila da razmatra zabranu odobrenja za svu opremu svih kompanija na popisu. To je usledilo nakon što je u martu 2021. pet kineskih kompanija označeno kao pretnja nacionalnoj sigurnosti prema zakonu iz 2019. čiji je cilj zaštita američkih komunikacijskih mreža. Sva četiri poverenika u agenciji, dva republikanca i dvoje demokrata, podržali su najnovije odluke.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading