"NE" AMERIČKOM MALTRETIRANJU Vašington razgovara samo uz pomoć "štapa" i praznih obećanja
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

U prilično oštroj kritici američke ekonomske bezobzirnosti, oni navode da je sve više disonantnih glasova koji ustaju da kažu "ne" američkom maltretiranju.

Holandija tako, navode oni, neće potpasti pod pritiske Vašingtona da njena kompanija "ASML" uskrati Kini svoje čipove, a ministarka spoljne trgovine Lisje Šrajnemaher, glasno i jasno je istakla da će ova zemlja oko toga "samostalno doneti odluku."

Izgleda, veruje ovaj list, da i ostatak Evrope polako menja kurs, i otkazuje poslušnost Americi kada je reč o ekonomskoj saradnji sa Kinom.

Jer i šef evropske diplomatije Žozep Borelj insistirao je tokom burne debate u Evropskom parlamentu da Evropska unija neće slediti oštru politiku SAD prema Kini, i da će se "distancirati od njihovih pritiska da zabrani izvoz vrhunskih čipova."

Holandska kompanija "ASML" inače dominira tržištem jedinstvene, najsavremenije opreme za proizvodnju čipova.

"SAD nisu oklevale da naškode njihovim interesima. Doneti odluke umesto drugih, a zatim im ih nametnuti – to je uradio Vašington", ističe "Global tajms" pitajući se nije li "ekonomska prinuda" to što je američka sekretarka za trgovinu Gina Rajmondo ranije rekla da veruje da će Japan i Holandija slediti primer Amerike i reći "ne" Kinezima.

Pročitajte još: SAD i NATO koriste Kinu i Ukrajinu da drže EU u šaci

Prema godišnjem izveštaju "ASML-a" za prošlu godinu, Kina je najveće tržište ove kompanije i donosi joj 14,7 odsto njenog ukupnog prihoda.

Za Holanđane je to nezamenjiv potencijal tržišta.

"SAD želi da potpuno preseče jednu od glavnih arterija holandske kompanije. U svojim sebičnim proračunima, ona želi da žrtvuje evropske interese u zamenu za svoje strateške interese. Tako proračunato", oštar je kineski medij.

Američki podsekretar za trgovinu za industriju i bezbednost Alan Estavez, kako podseća "Global Tajms", doći će u Holandiju radi razgovora o kontroli izvoza.

"Takozvana diskusija je zapravo potčinjavanje, a Estevez mora da sa sobom nosi štap i prazno obećanje. Bez ove dve stvari, zvaničnici Vašingtona verovatno ne znaju ni kako da razgovaraju ili deluju", prenosi ovaj medij.

"Global tajms" piše i da EU razmatra da preduzme mere odmazde protiv američkog Zakona o smanjenju inflacije koji potkopava evopske interese, i navodi da se i zemlje jugostične azije sve više suprotstavljaju "zauzimanju strane".

"Što više Vašington bude pokušavao da proširi svoju liniju fronta, to će ona lakše biti razbijena. Kada se žrtve američke ekonomske prinude ujedine i odupru maltretiranju SAD, ta zemlja će morati da prilagodi svoje ponašanje", navodi ovaj kineski medij dodajući da će pokušaji Vašingtona da uvuče svet u rat sa Kinom "samo ubrzati njegov pad".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading