POLJSKA ODBILA PREDLOG NEMAČKE, ZABRINUTA ZA BEZBEDNOST "Postavite vaše naoružanje u Ukrajinu"
Foto: EPA/EPA

Nemačka je danas saopštila da sa saveznicima razgovara o zahtevu Poljske da protivvazdušne jedinice „Patriot” pošalje u Ukrajinu, nakon što je Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sugerisao da to treba da bude samostalna odluka Berlina i da se alijansa možda neće protiviti takvom potezu.

„Razgovaramo sa našim saveznicima o tome kako da se odnosimo prema predlogu Poljske”, rekao je portparol nemačke vlade novinarima u Berlinu, prenosi Rojters.

Poljski lideri ocenili su juče da bi najbolje bilo da se protivvazdušni sistem Patriot, koji je Nemačka ponudila Poljskoj, da Ukrajini radi odbrane od Rusije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da bi takvo raspoređivanje trebalo da budu samostalne odluke država članica, uzimajući u obzir pravila o krajnjim korisnicima.

„Konkretne odluke o određenim sistemima su nacionalne odluke. Ponekad postoje sporazumi o krajnjim korisnicima, tako da oni moraju da se konsultuju sa drugim saveznicima. Ali na kraju tu odluku moraju da donesu same vlade”, dodao je Stoltenberg.

POLJSKA ODBILA PREDLOG NEMAČKE, ZABRINUTA ZA BEZBEDNOST

EPA

 

Odgovarajući na pitanje da li alijansa rizikuje da postane strana u sukobu slanjem sistema Patriot u Ukrajinu, Stoltenberg je saopštio da su saveznici Kijevu već isporučili napredno oružje bez slanja vojnika NATO-a, navodi Rojters.

„To je urađeno tako da kada postoji potreba za specijalistima da upravljaju ovim naoružanjem, bilo da se radi o sistemima protivvazdušne odbrane ili drugim naprednim artiljerijskim sistemima, Ukrajinci prolaze obuku u jednoj od zemalja NATO-a”, rekao je Stoltenberg.

Njegova izjava usledila je nakon što je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht juče saopštila da bi raspoređivanje nemačkih sistema Patriot van teritorije NATO zahtevalo prethodne razgovore sa saveznicima.

Poljski predsednik Adžej Duda rekao je danas da će Nemačka da odluči gde će biti stacionirane njene jedinice protivvazdušne odbrane Patriot, i dodao da bi za bezbednost Poljske bilo bolje da se nalaze na ukrajinskoj teritoriji blizu granice.

„Sa vojne tačke gledišta, bilo bi najbolje da se nalaze u Ukrajini kako bi zaštitili i poljsku teritoriju, tada bi najefikasnije štitili i Ukrajinu i Poljsku. Ali odluka je na nemačkoj strani ”, rekao je Duda na konferenciji za novinare u Kaunasu u Litvaniji, navodi Tanjug.

Nemačka je ranije ove nedelje saopštila da je ponudila Varšavi avione „evrofajter” i „patriot” sisteme da brani poljsku teritoriju, nakon što su dve osobe ubijene u blizini granice sa Ukrajinom, posle pada, pretpostavlja se, zalutale ukrajinske rakete.

Poljski ministar odbrane Marijuš Blažčak prvobitno je rekao da je primio nemačku ponudu sa „zadovoljstvom”. Međutim, posle ruskog raketnog napada na Ukrajinu u sredu, kada je u Kijevu ubijeno nekoliko ljudi, poljski lideri su rekli da bi bilo bolje da se odbrambeni sistemi rasporede u zapadnoj Ukrajini.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading