BAJDEN POD VATROM Evropa besna zbog američkih profita od rata u Ukrajini
Shutterstock/Tanjug/AP

Visoki zvaničnici EU su navodno ljuti su na administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena, tvrdeći da Vašington kapitalizuje sukob u Ukrajini i ekonomske probleme bloka, izvestio je u četvrtak Politiko, pozivajući se na neimanovane izvore. Jedan visoki zvaničnik koji je intervjuisan za tu kuću rekao je da navodno SAD najviše profitiraju od sukoba jer "prodaju više gasa i po višim cenama i zato što prodaju više oružja“.

Sve veći transatlantski razdor je zasnovan na nekoliko faktora. Zapadne sankcije koje su uvedene Moskvi zbog njene vojne kampanje u Ukrajini izazvale su velike poremećaje u isporuci gasa iz Rusije u Evropu, a EU se sada oslanja na američki gas, čija je cena navodno četiri puta veća nego što košta u SAD.

Francuski predsednik Emanuel Makron opisao je ovu praksu kao "neprijateljsku“. Međutim, izvor Politika je ukazao da je navodno Bajden, kada se suočio sa liderima EU na samitu G20 oko problema, "jednostavno delovao nesvestan“.

Još jedno problematično pitanje je američki Zakon o smanjenju inflacije, podsticajna šema koja nudi ogromne subvencije i poreske olakšice za zelena preduzeća. Brisel je navodno zabrinut da bi to moglo biti pogubno za ekonomiju bloka, jer bi američkim proizvođačima električnih vozila moglo dati prednost u odnosu na njihove kolege iz EU na unosnom tržištu SAD.

"Mi smo zaista u istorijskom trenutku“, rekao je jedan zvaničnik EU za Politiko, tvrdeći da ovi neslaganja mogu potkopati napore Zapada da podrži Ukrajinu i samu transatlantsku alijansu. "Amerika treba da shvati da se javno mnjenje menja u mnogim zemljama EU“, dodao je on.

Evropljani takođe, navodno, rastu iritirani zbog novca koji pritiče američkoj odbrambenoj industriji zbog kampanje za podršku Ukrajini oružjem. Prema jednom visokom zvaničniku, EU će možda trebati godine da popuni svoje zalihe oružja, što je podstaklo strah da će SAD još više profitirati od sukoba.

Izveštaj dolazi nakon što je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova prošle nedelje izjavila da pokušavajući da izoluje Moskvu zbog sukoba u Ukrajini, EU samo "nameće troškove zemljama EU i njihovim građanima, koji su prinuđeni da plaćaju iz svog džepa za strateške greške njihovih političara“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
POPE

25.11.2022 21:17

Pa Americki profit na stetu Evrope traje vec 30 i kusur godina. A ovi u Evropi tek sada ukapirali a neki jos nisu. A ti sto nisu su verovatno placeni da ne kapiraju.