"OČIGLEDNO NEUSPEŠNE MERE" Sankcije Rusiji samo štete Evropi, smatra visoki zvaničnik
Foto: Shutterstock

Nakon sastanka u Briselu Sijarto je posebno kritikovao predlog koji bi zahtevao od država članica koje imaju dovoljno gasa u skladištu da deo svojih rezervi preokrenu u zemlje suočene s problemima u snabdevanju, rekavši da je njegov cilj "da naruši energetski suverenitet država članica".

"Zamislite situaciju u kojoj neko iz Brisela može da nam naredi da gas kupljen novcem mađarskog naroda za mađarski narod i za upravljanje mađarskom privredom predamo drugoj zemlji", rekao je Sijarto i dodao da imajući u vidu da su cene gasa veće kada se skladišta pune nego kada se gas koristi, nikome ne bi bilo u interesu da skladišti gas, što bi predstavljalo rizik po energetsku bezbednost.

O ideji zajedničke kupovine gasa u bloku prema kojoj bi članice morale da obaveste EK šest nedelja unapred o nameri da razgovaraju o isporuci gasa, "u trenutku kada su potrebne brze odluke", rekao je: "Ovo je očigledna besmislica – ludilo."

Sijarto misli i da plan o uvođenju gornje granice na cenu gasa i nafte može dovesti da se isporuke ruskih energenata uskrate Evropi i preusmere negde drugde, tako da je predlog "opasan, besmislen i neadekvatan".

Ministar spoljnih poslova rekao je da to što Mađarska kupuje svoju naftu od Rusije "nije neka vrsta političke izjave", budući da je to trenutno jedini način da se garantuje sigurnost snabdevanja naftom zemlje. 

Sijarto je zaključio da sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji zbog rata "samo pogoršavaju situaciju", navodeći da su "ove očigledno neuspešne mere" dovele do energetske krize i da su "povredile Evropu više od onih kojima su uvedene".

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading