NEMAČKA SE IGRA S VATROM Stigla oštra reakcija iz Kine
EPA-EFE/KAY NIETFELD / POOL

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova stastavilo je nacrt strateškog plana za odnose sa Kinom, u kome se razrađuju mogući načini za smanjenje zavisnosti nemačkih kompanija od Kine, ali i u kome se Peking optužuje za „masovno kršenje ljudskih prava", prenosi Politiko.

Šolcova poseta Pekingu početkom novembra bila je jasan pokazatelj da nemački kancelar ne namerava da odustane od održavanja odnosa sa Kinom, što je on i izjavio tokom poslovne konferencije u Singapuru sredinom meseca.

Istom prilikom, međutim, Šolc je napomenuo da njegova vlada razmatra novu strategiju za smanjenje „rizičnih i jednostranih veza zavisnosti" nemačke industrije.

Strateški plan za odnose sa Kinom opisan je u nacrtu dokumenta koji nemačko ministarstvo spoljnih poslova namerava da usvoji sledeće godine, i u koji je Politiko da je imao uvid.

U dokumentu se upozorava da su kineske vlasti „voljne i sposobne" da iskoriste svoju tržišnu moć ne bi li ostvarile sopstvene interese u odnosima sa drugim zemljama. Kina se kritikuje zbog onoga što je opisano kao „masovno kršenje ljudskih prava" na Tibetu i u ujgurskom autonomnom regionu Sinđan.

- Cilj nam je da tržišnim instrumentima navedemo domaća preduzeća da smanje stepen zavisnosti od Kine - navodi se u dokumentu, i dodaje da se preduzeća kod kojih je ta zavisnost posebno izražena moraju obavezati da „tačno odrede i sumiraju bitne događaje i brojke u vezi s Kinom."

- Ispitaćemo da li bi kompanije trebalo da sprovode redovne testove za određivanje konkretnih rizika u vezi sa Kinom, kako bi se oni identifikovali dovoljno rano i kako bi mogle da se preduzmu adekvatne mere", piše u predlogu nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Nemačka će razmotriti mogućnost stvaranja pravne osnove koja bi omogućila vladi, ili EU, da spreči preduzeća u pokušajima premeštanja ključne infrastrukture u Kinu.

Berlin smatra da bi Evropa trebalo da ima „bolji uvid u kineske investicije i njene udele u vlasništvu ključne infrastrukture" na Starom kontinentu, dalje se navodi u dokumentu.

Stvaranje evropskih kartela za kupovinu retkih minerala još jedan je od predloga, koji za svrhu ima „jačanje pregovaračke pozicije evropskih kompanija". „Kad budemo izdavali garancije za izvoz, pooštrićemo kriterijume ne bi li sprečili neželjenu razmenu tehnologije", takođe navodi se u dokumentu.

U dokumentu se takođe predlaže jačanje odnosa sa Tajvanom, i podržava poziv Evropskog parlamenta da se ispitaju mogućnosti za potpisivanje bilateralnog investicionog sporazuma sa odmetnutim kineskim ostrvom.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova već je odgovorilo na neke stavke iz nacrta nemačkog dokumenta, kritikujući „uvrede koje je Nemačka uputila Kini" po pitanju ljudskih prava, dodaje Politiko.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading