PUTIN OSTAVLJA EVROPU BEZ STRUJE! Ruski predsednik sve karte bacio na energetski obračun kako bi razbio EU, smatraju analitičari
EPA

- Sekundarna meta bombardovanja je sama Evropska unija. Zbog nastale štete i Evropa ostaje bez ključnog uvoza električne energije iz ukrajinskih elektrana. Struja će sada morati da teče u suprotnom smeru kako bi se sprečila humanitarna katastrofa u ukrajinskim gradovima - smatra ekonomski analitičar britanskog „Telegrafa“ Ambroz Evans-Pričard.

On smatra da je Putin ove godine izgubio energetski rat, ali da može da ga dobije naredne, ako Evropa ne bude imala volje da se odupre još jednoj gasnoj i energetskoj krizi.

I drugi sagovornici, poput Helime Kroft, bivše analitičarke za pitanja energije u CIA, smatraju da je Evropa Putinova meta, Pošto je već spalio toliko geopolitičkih mostova i pretrpeo neuspehe na bojnom polju, da je gotovo prisiljen da igra na energetsku kartu.

Zelenski: Taktika Rusije nas neće oslabiti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da nova strategija Rusije da udarima na energetsku infrastrukturu gurne Ukrajinu u mrak neće oslabiti odlučnost njegove zemlje.

- To je rat snage, otpornosti, reč je o tome ko je najjači - rekao je Zelenski.

- Njegov cilj je da pokrene ustanak evropskih potrošača protiv vlastitih vlada. On želi „Žute prsluke 2.0“, ovog puta na steroidima - rekla je Kroftova.

Profesor Alan Rajli, energetski stručnjak pri Atlantskom savetu i savetnik vlade Ukrajine, smatra da Putin tačno zna šta radi.

- On cilja na trafostanice i transformatore za pojačavanje koje je teško zameniti. Tačno poznaje svaku metu jer ima detaljne planove koji datiraju još iz Sovjetskog Saveza. To je energetski rat protiv Ukrajine i Evrope u isto vreme - rekao je Rajli.

Ono što sagovornike „Telegrafa“ plaši jesu i učestali prekidi isporuke gasa i nafte iz Rusije, kao i pretpostavke da bi ruske službe mogle da udare na gasovode kojima se Evropa snabdeva iz drugih izvora. Takođe, mogućnost da Rusija smanji proizvodnju nafte dovela bi do drastičnog skoka cene tog energenta u svetu, čak i do 380 dolara po barelu. A Putin je već upozoravao Evropu da će sankcije imati katastrofalne posledice na globalno energetsko tržište, zaključuju analitičari.

Tolstoj: Vratićemo ih u 18. vek!

Vladimir Putin će „vratiti Ukrajinu u 18. vek“ nastavljajući napade na energetska postrojenja u zemlji, tvrdi zamenik predsednika Dume Petar Tolstoj, jedan od glavnih saveznika ruskog predsednika.

Tolstoj je upozorio da neće biti popuštanja u udarima na ukrajinske elektrane uoči zime.

- Infrastruktura Ukrajine će biti uništena, a Ukrajina će biti vraćena u 18. vek - rekao je Tolstoj i upozorio je da će saveznici Ukrajine „platiti cenu“. Dodao je i da bi Zapad trebalo da se „pripremi za rat koji će trajati godinama“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading