PLENKOVIĆ POMAŽE UKRAJINSKOJ VOJSCI: Postoje tri načina!
EPA/JOHN THYS / POOL

Plenković je na početku sednice zahvalio ministru Tomi Medvedu i svima koji su učestvovali u organizaciji Dana sećanja.

- Sve je prošlo dobro, dostojanstveno, uz sećanje na žrtve i one koji su za hrvatsku slobodu dali najviše - rekao je premijer.

USTAŠKO ZLO NE MIRUJE! Nova sramna provokacija u Vukovaru (FOTO)

Premijer Plenković je govorio i o budžetu. Ponovio je da budžet nastavlja da bude sidro kojim se čuva rast privrede te da je to budžet koji će zadržati društvenu koheziju. U utorak će se o budžetu glasati u saboru.

- Danas ćemo saboru uputiti predlog vlade za učestvovanje u EU vojnoj misiji pomoći Ukrajini, i to na način da HV učestvuje na tri načina. Da naši oficiri budu u zapovednim strukturama ove misije, da hrvatski predstavnici budu deo vojski koje su spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Nemačkoj i mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj. Ovo je i prilika da se pokaže ko je ko kada je reč o međunarodnim odnosima i kada je reč o pomoći Ukrajini. Očekujem zanimljivu raspravu u saboru. Očekujemo pozitivnu odluku sabora - rekao je Plenković.

Komentarisao je i pad cena naftnih derivata. Rekao je kako vlada danas smanjuje trošarine na lož ulje.

- Nastavljamo s politikom vođenja računa da cene naftnih derivata za građane budu u prihvatljivim okvirima - rekao je. Premijer Hrvatske je govorio i o uvođenju evra. Kaže kako je veliki deo priprema završen, kako bi nakon Nove godine sve operativno funkcionisalo.

Takođe, u poseti Hrvatskoj juče je bio austrijski kancelar. Razgovor je, kaže Plenković, prošao odlično i Austrija jasno podržava članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru. Dodao je kako očekuje da 8.12. bude donesena konačna odluka u pristpanju Hrvatske Šengenu.

- Time realizujemo naš cilje dublje integracije - kaže Plenković.

Sa ministrom Olegom Butkovićem i austrijskim kancelarom, Plenković danas ide da poseti LNG termina u Omišlju. Kaže kako se radi na tome da se od Hrvatske stvori relevantno regionalno energetsko čvorište.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading