DESANT NA VAŠINGTON! Više od 100 upada u vazdušni prostor glavnog grada SAD!
Foto: EPA/EPA

Poslanici američkog Senata dobili su poverljive informacije od vladinih zvaničnika i stručnjaka za industriju dronova o stotinama upada kineskih DJI dronova u vazdušni prostor iznad glavnog grada SAD, prenosi Politiko.

Dronovima je zabranjeno da uđu u bezbedan vazdušni prostor iznad Vašingtona, ali se nadzor nad njim lako može narušiti.

Ova vest je izazvala sumnju u špijunažu. DJI nije kineska vladina kompanija, ali neki od najvećih investitora DJI-a imaju bliske veze sa njom.

Više od 100 uljeza iznad Vašingtona za 45 dana

Senator Marko Rubio, koji je potpredsednik Saveta bezbednosti Senata, rekao je:

"Svaki tehnološki proizvod iz Kine predstavlja stvarnu pretnju i sada i u slučaju sukoba. Svaki takav proizvod može da sadrži skrivene informacije u softveru ili hardveru koje bi nas mogle učiniti ranjivim u bilo kom trenutku."

Podaci do kojih je došao Kongres pokazuju koliki je zapravo ovaj problem: više od 100 uljeza ušlo je u vazdušni prostor Vašingtona sa "posebnim pravilima preletanja" za samo 45 dana.

Da bi mogli da prelete ovo područje, vlasnici dronova moraju da imaju posebnu dozvolu. Međutim, ove letelice to nisu imale.

Ova situacija pomalo podseća na "Cafe Ground Zero", priču iz doba hladnog rata u kojoj su ruski špijuni verovali da je štand za hot dog ispred Pentagona tajno vojno postrojenje. Na to ih je naveo satelitski snimak na kojem se videlo da ljudi svakodnevno dolaze na štand u isto vreme.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading