PROGNOZA UKRAJINSKE KRIZE Da li ruska ratna taktika predviđa napad Moskve na Minsk?
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Oni tvrde da je nastavak predstavljanja nuklearne pretnje verovatno taktika kojom Rusi nastoje da konsoliduju anektiranu teritoriju.

"Malo je verovatno da će sami artiljerijski udari probiti zaštitne jedinice koje štite svaki nuklearni reaktor. Kontinuirano spajanje radioloških i nuklearnih nesreća i tekuća diskusija o opasnosti od katastrofe u nuklearnoj elektrani Zaporožje verovatno je deo šire ruske informativne operacije usmerena na podrivanje zapadne podrške Ukrajini i predstavljanje ruske kontrole nad elektranom kao ključnog za izbegavanje nuklearne katastrofe", navodi se u analizi.

Stroža medijska cenzura

ISV takođe navodi da ruska vlada nastavlja da povećava kontrolu nad ruskim informacionim prostorom. Jedan ruski vojni bloger je primetio da pokušaji Rusije da kontroliše informativni prostor "izgledaju kao mače protiv nosoroga" u poređenju sa stranim "think tenkovima", neprofitnim organizacijama i nezavisnim medijima. Iz tog razloga, kažu, u Rusiji se sprema novi zakon koji bi dodatno pojačao državnu cenzuru nad medijskim prostorom.

FSB takođe priprema uredbu kojom bi se zabranilo širenje informacija o ruskoj vojsci, čime bi se, navodno, takođe stavila stroža kontrola na diskurs među ruskim vojnim blogerima i drugim sličnim izvorima koji često raspravljaju i kritikuju taktičke, operativne i strateške dimenzije rata u Ukrajini.

"I zakon o Dumi i dekret FSB-a pokazuju da se ruska vlada bori da kontroliše informacioni prostor jer sve više kritika na račun ruske vojske dolazi i iznutra i spolja", piše ISV.


"Rusi planiraju lažne napade na Belorusiju"

ISV takođe navodi da su ukrajinske obaveštajne službe izvestile da ruske specijalne službe planiraju lažne napade na belorusku kritičnu infrastrukturu, posebno na nuklearnu elektranu Ostrovec. Kažu da je to verovatno pokušaj pritiska na Belorusiju da uđe u rat sa Ukrajinom.

"ISV je ranije ocenio da ulazak Belorusije u rat ostaje malo verovatan zbog visokog domaćeg rizika koji bi mešanje predstavljalo za opstanak režima Aleksandra Lukašenka. Malo je verovatno da će potencijalni lažni napadi promeniti ove faktore", pišu u novoj analizi. 

PROGNOZA UKRAJINSKE KRIZE Da li ruska ratna taktika predviđa napad Moskve na Minsk?

Foto: mil.ru

 

 

Nedostatak discipline

U svojoj analizi, ISV se takođe pozvao na video snimak koji pokazuje da su ukrajinski vojnici ubijali ruske ratne zarobljenike. Nekoliko ruskih vojnih blogera koristilo je sadržaj snimka da kritikuje rusku vojsku i mobilizaciju. Jedan je primetio da je snimak snimanja Makjevke jasan primer da mobilisanim regrutima nedostaju osnovni moral i disciplina, i tvrdio da je smešno što se toliko ruskih vojnika uopšte predalo ukrajinskim trupama.

"Podela između vojnih blogera koji kritikuju pucnjavu u Makijevki simbol je ruskih vojnih neuspeha, a Kremlj je koristi da promoviše informativnu operaciju protiv ukrajinske vojske koja može dodatno fragmentirati informacioni prostor", piše ISV.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading