RUSIJA I KINA ZADAJU UDARAC DOLARU Moskva i Peking se dogovorili, prelaze na plaćanje u rubljama i juanima
Alo! Ilustracija J.V.

„Za isporučene energetske resurse prelazimo na obračune u nacionalnim valutama, rubljama i u junaima. Na primer, plaćanje za isporučeni gas između 'Gasproma' i Kine obavlja se na paritetnoj osnovi u rubljama i juanima“, rekao je Novak za televiziju „Rusija 24“.

Kako je dodao, Rusija i Kina aktivno prelaze na plaćanje u nacionalnim valutama za isporuke nafte i naftnih derivata.

Novak je naglasio da je Kina strateški partner Rusije u azijsko-pacifičkom regionu i u ruskoj trgovini generalno, te da se značajno povećao trgovinski promet između dve zemlje u energetskom sektoru – za 64 odsto izraženo u novcu i za 10 odsto u fizičkom obimu.

Novak je saopštio da Rusija i Kina uskoro treba da potpišu međuvladin sporazum o isporukama dodatnih 10 milijardi kubika gasa Kini preko dalekoistične rute. Zemlje takođe nastavljaju pregovore o realizaciji projekta za isporuke gasa preko gasovoda „Snaga Sibira 2“.

Poslednjih godina dve zemlje pojačavaju upotrebu domaćih valuta u međusobnim obračunima u pokušaju da se odvoje od američkog dolara i evra. Moskva je stalno sprovodila politiku dedolarizacije svoje spoljne trgovine i posebno je povećala upotrebu juana.

Pored kineske valute koja se sve češće pojavljuje u trgovačkim obračunima, neke ruske kompanije počele su da izdaju i obveznice denominirane u juanima, dok jedan broj banaka nudi depozite u toj valuti. Prema Novakovim rečima, nacionalne valute su korišćene i za kupovinu različite opreme iz Kine.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading