ŠAMARČINA ZA HRVATE! Beč blokirao Zagreb: Sistem je pokvaren!
Foto: EPA/Cristian bruna

- Krajnje je vreme da se Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj poželi dobrodošlica u šengenski prostor – rekla je prošle nedelje Ilva Johansson, komesarka EU za unutrašnje poslove, a Evropska komisija je jasno poručila da je „za” proširenje Šengena.

I u Evropskom parlamentu glasanje je proteklo glatko, „protiv“ je bila samo nekoliko poslanika. Hrvatsku tek čeka glasanje u Briselu 8. decembra, gde bi 22 šefa država članica Šengena trebalo da jednoglasno odluče o prijemu Hrvatske.

Međutim, da li će sve ići glatko? Očigledno ne, barem ako je suditi po intervjuu austrijskog ministra unutrašnjih poslova Gerharda Karnera. On je danas jasno rekao:

- Nije vreme da se glasa o proširenju Šengena! Zašto? Jednostavno, sistem spoljnih granica ne funkcioniše.

Dakle, glavni razlog je, kaže Karner, poplava izbeglica koja se preko Balkana sliva u centralnu Evropu. U Austriji je ove godine već uhapšeno više od 90.000 migranata, od kojih 75.000 nije registrovano ni u jednoj drugoj zemlji EU, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova. Mnogi od njih stigli su preko Hrvatske.

Austrijski list navodi da će proširenje Šengena biti vruća tema na posebnom sastanku ministara unutrašnjih poslova sledeće nedelje, a fokus će biti samo na Hrvatskoj, koja bi trebalo da pristupi šengenskom prostoru već od Nove godine.

- Širimo pokvaren i štetan sistem koji očigledno ne funkcioniše. Situacija u Evropi kristalno jasno pokazuje da zaštita spoljnih granica nije uspela - rekao je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading