AMERIKA DIRA U OSINJAK Gura prst u oko velikim svetskim silama, a sve zbog jedne stvari
Shutterstock/AP Tony Overman/Ilustracija A.V.

Sjedinjene Države su uvele danas sankcije za više od deset kompanija koje Vašington optužuje da omogućavaju prodaju iranskih petrohemijskih proizvoda i naftnih derivata kupcima u istočnoj Aziji.

Najnoviji potez SAD protiv krijumčarenja iranske nafte dolazi u vreme prekida pregovora da se oživi iranski nuklearni sporazum iz 2015. i sve zategnutijih odnosa između Zapada i Islamske Republike u kojoj građani nastavljaju antivladine proteste, navodi Rojters.

Ministarstvo finansija SAD je saopštilo da je sankcionisalo 13 firmi koje su, kako navodi, omogućile prodaju iranskih petrohemijskih proizvoda i naftnih derivata vrednih više stotina miliona dolara kupcima u istočnoj Aziji, a u ime iranskih kompanija koje su pod američkim sankcijama, uključujući Nacionalnu iransku naftnu kompaniju i Trilijans Petrokemikal.

"Današnja akcija dodatno demonstrira složene metode izbegavanja sankcija koje Iran koristi za ilegalnu prodaju nafte i petrohemijskih proizvoda. SAD će nastaviti da primenjuju sankcije protiv onih aktera koji omogućavaju takve prodaje", naveo je u saopštenju Brajan Nelson, podsekretar obavestajne službe za terorizam i finansije Ministarsva finansija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (2)

Loading
degr

17.11.2022 19:34

predlazem da ceo slobodni svet uvede sankcije americi... prvo Rusi da prestanu da izvoze uranijum kaubojima pa da vidis kad stanu nuklearna postrojenja.

nikita petrovic

17.11.2022 20:08

dele sankcije ko menlisa na rimskom dvoru,navikli klintonov pečat je zacementiran u beloj kući