NEMAČKA SE SPREMA ZA RAT SA RUSIJOM! Generalni inspektor Bundesvera pozvao na potpuni remont oružanih snaga
Foto: Shutterstock

U poverljivim dokumentima od 68 strana do kojih je stigao „Špigel“ pred kraj septembra, a koji se zove „Operativne smernice za oružane snage“, general Eberhard Corn, generalni inspektor nemačke vojske, pozvao na potpuni remont armije i pripremu za rat.

„Napadi na Nemačku potencijalno se mogu dogoditi bez upozorenja i s velikom, možda čak i egzistencijalnom štetom“, napisao je on.

Za modernizaciju vojske 100 milijardi evra

Nemački Bundestag je sredinom godine odobrio plan vlade vredan 100 milijardi evra za modernizovanje vojske, kao odgovor koji je kancelar Olaf Šolc najavio povodom ruskog napada na Ukrajinu.

Iako je nemačka vojska bila uključena u strane sukobe poput Avganistana, Corn poziva Bundesver da se pripremi „za prisilni rat“ na vlastitoj teritoriji. Upozorio je da je rat u jednoj članici NATO u istočnoj Evropi „ponovo postao verovatniji“ i pozvao Nemačku da igra vodeću ulogu u odbrani kontinenta i stvori „robusnije“ oružane snage. To bi označilo drastičnu promenu u modernoj nemačkoj vojnoj doktrini, koja je od kraja Drugog svetskog rata fokusirana na održavanje male vojske, dok je imala strane vojne baze na vlastitom tlu.

Nemačke oružane snage, poznate kao Bundesver, od februara ove godine imaju 183.638 aktivnih pripadnika i 949.000 rezervnog osoblja. S druge strane, Rusija ima oko milion aktivnih vojnika i do dva miliona rezervista.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading