OGLASILA SE POLJSKA: Zelenski prestani, lako se trči pred rudu!
Foto: Shutterstock

Jacek Ševjera je ponovio danas da svi dokazi poljske i američke zajedničke istrage potvrđuju da je na selo Pševodov kraj granice sa Ukrajinom pala raketa ukrajinske PVO, a ne ispaljena iz Rusije.

"Kompletan dokazni materijal koji je prikupio NATO i poljska i američka istraga pokazuje da se radi o raketi sistema S-300 koju je ispalila ukrajinska PVO. To je raketa koja nema ofanzivni karakter. Da li se desio kvar ili su loše ubačeni podaci, to je sada predmet istrage eksperata", kazao je Ševjera danas poljskom radiju RMF FM.

RAKETE ISPALJENE IZ UKRAJINSKOG S-300! Rusi tvrde: Namerna provokacija

O insistiranju ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da u istragu bude uključena i Ukrajina jer, kako tvrdi, ima dokaze da to nije bila njena raketa već ruska, Ševjera je kazao da predsednik Poljske Andžej Duda ne vidi prepreke da u istrazi budu i ukrajinski stručnjaci, ali kao posmatrači.

"Međutim to zahteva postupanje prema procedurama i stav naših saveznika. Predsednik Zelenski predstavlja zemlju koja je u ratu. Normalno da u takvim uslovima hipoteze odbrane države budu i hipoteze šefa te države", kazao je šef poljskog Biroa nacionalne bezbednosti o tvrdnjama Zelenskog da raketa nije ukrajinska iako zapadni saveznici tvrde drugačije.

Bivši šef poljske diplomatije, kasnije predsednik Sejma parlamenta, evroposlanik Radoslav Šikorski posavetovao je predsedniku Zelenskom da nema šanse sa takvim argumentima jer NATO jednostavno ima jake dokaze.

"Posavetovao bih predsednika Zelenskog da prestane, lako se potrči pred rudu, desi se svakom, ali sa takvim tipom argumenata neće pobediti jer izgleda da NATO zaista ima jake dokaze", kazao je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 Šikorski.

U eksploziji rakete koja je pala kraj silosa u selu Pševodov nekoliko kilometara od granice sa Ukrajinom u utorak posle podne poginuo je radnik sušare žitarica i seljak koji je dovezao kukuruz u otkup.

Mediji su izvestili o padu dve rakete, druge na obližnju njivu, ali nju istraga nije uspela da nadje. Putanju rakete pratili su prema tvrdnjama poljskih eksperata poljski radari i avion NATO.

Generalštab Vojske Poljske ogradio se u saopštenju da iako se znalo kuda leti nije mogao da je obori jer je PVO namenjena odbrani ključne infrastrukture i nigde ne pokriva 100 odsto teritorije neke zemlje.

Komentari (0)

Loading