ZAPADNI MEDIJI HUŠKALI NA TREĆI SVETSKI RAT! Udar ukrajinskog projektila u Poljskoj iskorišćen za brutalnu kampanju protiv Moskve
Pixabay.com/geralt

Prva reakcija, odnosno „najnovija vest“ koju su listom objavili zapadni mediji, bila je da su „ruski projektili pali na Poljsku“. Tehnički, ispostavilo se da je informacija tačna, pošto se radi o projektilima PVO sistema S-300 sovjetske proizvodnje, koje u svom naoružanju ima i Ukrajina. Ali, ta činjenica je tek kasnije pomenuta, s mnogo manje pompe od „napada na Poljsku“.

Stoltenberg: Projektil ukrajinski, odgovornost ruska

Jens Stoltenberg je povodom incidenta u Poljskoj izjavio da je u pitanju verovatno raketa „ispaljena u cilju odbrane ukrajinske teritorije od ruskih napada krstarećim raketama“. Ipak, po njemu krivicu snosi Rusija.

- Da budem jasan, ovo nije krivica Ukrajine. Rusija snosi krajnju odgovornost, jer nastavlja ilegalni rat protiv Ukrajine - zaključio je Stoltenberg.

Kao objašnjava analitičar Dragomir Anđelković, ovakvo izveštavanje bilo je namenjeno dodatnom huškanju zapadne javnosti protiv Rusije, kao opravdanje za ono što neumitno sledi - tešku zimu.

- Zapad želi da dodatno oblati Rusiju i pride dodatno mobiliše Evropljane zbog predstojeće zime koja će biti veoma teška zbog energetske krize i cene gasa - smatra Anđelković.

Moskva: U pitanju je S-300

Rusko ministarstvo odbrane saopštio je da su ruski stručnjaci identifikovali kao ostatke rakete ukrajinskog protivvazdušnog sistema S-300 olupinu koja se vidi na poljskim fotografijama objavljenim posle eksplozije u Poljskoj blizu granice s Ukrajinom.

Inače, PVO sistem S-300 ima maksimalan domet do 300 kilometara, zbog čega je nemoguće da je lansiranjem iz Rusije mogla da bude pogođena poljska teritorija.

I pored toga što su veoma brzo stigle reakcije iz Pentagona i Bele kuće, pa čak i obraćanja predsednika SAD Džozefa Bajdena koji je rekao da Moskva ne snosi krivicu, odnosno da projektil najverovatnije nije doleteo iz Rusije, zapadni mediji su satima nastavili s istom ratnohuškačkom retorikom. Pominjana je i Povelja NATO, prema kojoj u slučaju napada na jednu od članica Alijanse ostale moraju da je brane. Ipak, Anđelković smatra da je i to urađeno s merom, odnosno da zapadni mediji i pored svega ipak nisu tražili direktnu vojnu akciju, već samo dodatno pojačavali pritisak na Rusiju.

- I pored svega što se dešava na terenu i izveštavanja koja možemo da pratimo, Zapad kontroliše svoje medije i javnost. Oni imaju odlične načine da to odrade, neće im dozvoliti da odu predaleko - smatra Anđelković.

Peskov: Nepromišljena reakcija

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da reakcija niza zemalja na „raketni incident“ pokazuje da ne treba žuriti s izjavama koje bi mogle da pogoršaju situaciju.

- Još jednom ovako nepromišljena reakcija pokazuje da nikada ne treba žuriti s procenama i iznošenjem izjava bez dobijanja tačnih informacija, koje mogu da pogoršaju situaciju. Pogotovo u ovako važnim trenucima - rekao je Peskov.

Tek kasnije tenzije su opale, da bi se retorika vratila na svakodnevnu, a naš sagovornik objašnjava da smo i mi devedesetih prošli kroz sličnu satanizaciju zapadnih medija, ali po drugoj osnovi.

- Za razliku od ovog rata, gde se opravdavaju inflacija i poskupljenja, u našem slučaju satanizacija je korišćena kao opravdavanje njihovih akcija - zaključuje Anđelković.

Medvedev: Zapad se približava svetskom ratu

ivši predsednik i Putinov dugogodišnji saveznik Dmitrij Medvedev rekao je da je eksplozija u poljskoj pokazala da se Zapad približava novom svetskom ratu.

„Incident sa ukrajinskim navodnim ’raketnim napadom’ na poljsku farmu dokazuje samo jedno: vodeći hibridni rat protiv Rusije, Zapad se približava svetskom ratu“, napisao je Medvedev na Tviteru.

Da su medijska izveštavanja izašla iz okvira, potvrdilo je i to što se oglasio i generalni sekretar UN Antonio Guteres, koji je apelovao da se izbegne eskalacija u Ukrajini.

Poljanski: Hoće direktan sukob između Rusije i NATO!

Ruska misija pri Ujedinjenim nacijama tvrdi da je incident bio pokušaj da se NATO direktno uvuče u rat u Ukrajini.

- Činjenice pokazuju da Rusija nije imala nikakve veze s raketama koje su pogodile poljsku teritoriju. Incident je pokušaj da se izazove direktan vojni sukob između NATO-a i Rusije - rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Podsetimo, Rusija je odmah nakon što se pojavila vest o „raketnom napadu“ negirala odgovornost, a i poljski predsednik Andžej Duda rekao je da je to „najverovatnije bila raketa ruske proizvodnje“, ali da nema konkretnih dokaza koji pokazuju ko je ispalio projektil i da je reč o jednokratnom incidentu.

Erdogan: Ne verujem

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da poštuje izjavu Rusije da njihovi projektili nisu pogodili poljsku teritoriju i da veruje da Moskva „nema veze s raketama“.

- Rusija je saopštila da to nema nikakve veze s eksplozijom i predsednik SAD Džo Bajden kaže da ove rakete nisu ruske. To pokazuje da Rusija nema nikakve veze s raketom - rekao je Erdogan.

Oglasio se i gensek NATO Jens Stoltenberg, koji je rekao da je istraga u toku, ali da preliminarna analiza „sugeriše da je incident verovatno izazvala ukrajinska raketa protivvazdušne odbrane”. NATO i SAD najavili su istragu ovog slučaja.

Zelenski: Rusija napala članicu NATO!

Odmah nakon incidenta u Poljskoj oglasio se predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je za napad na članicu NATO okrivio Rusiju.

- Ruske su rakete pogodile Poljsku. Ispaliti projektile na teritoriju NATO... Ovo je ruski raketni napad na kolektivnu bezbednost. Ovo je vrlo značajna eskalacija. Moramo delovati - rekao je Zelenski odmah nakon što se pojavila vest, dodavši da „teror nije ograničen samo na granice Ukrajine“.

- Koliko smo puta rekli da teroristička država neće da se ograniči samo na našu zemlju. Poljska, baltičke zemlje, samo je pitanje vremena kada će ruski terori otići dalje - rekao je Zelenski.

Kasnije se oglasio njegov savetnik Mihail Podoljak, koji je nakon što je obelodanjeno da Rusija nije gađala Poljsku spustio loptu, ali i dodao da je „Rusija kriva za sve incidente sa projektilima“.

- Po mom mišljenju, ovde je potrebno da se pozabavimo samo jednom logikom. Rat je započela i vodi Rusija. Rusija masovno napada Ukrajinu krstarećim raketama. Rusija je istočni deo evropskog kontinenta pretvorila u nepredvidivo bojno polje. Namera, sredstva izvršenja, rizici, eskalacija - sve je to samo Rusija. I ne može biti drugog objašnjenja za bilo kakve incidente s projektilima - rekao je Podoljak nakon što je Bajden rekao da raketa verovatno nije ispaljena iz Rusije.

Index: Velika greška ukrajinskog predsednika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski napravio je ogromnu grešku u komunikaciji brzopleto optuživši Rusiju da je napala članicu NATO, navodi hrvatski portal index.hr.

„Zelenski se od početka ruske invazije na Ukrajinu pokazao kao izvrstan komunikator. Njegov video iz Kijeva početkom rata, kad je Kremlj širio propagandu da je on pobegao iz glavnog grada, ući će u udžbenike komunikacije. Ali juče je, nakon što je objavljeno da je raketa koja je pala na poljsko selo nedaleko od granice s Ukrajinom usmrtila dvoje ljudi, napravio veliku grešku koja će ići naruku Rusiji i Vladimiru Putinu“, navodi se u komentaru, uz konstataciju da je ovim „Putinu i propagandnoj mašineriji Kremlja jako olakšao posao i ugrozio poverenje javnosti u Ukrajinu, na kojem je dugo i kvalitetno radio“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading