OVAJ AMERIKANAC JE NAJNOVIJI "NEPRIJATELJ" VIKTORA ORBANA (FOTO)
Foto: EPA/ARIS OIKONOMOU / POOL

Nakon američkog multimilijardera Džordža Soroša, novi najveći neprijatelj mađarskog premijera Viktora Orbana je nedavno imenovani američki ambasador David Presman. Presman je advokat specijalizovan za ljudska prava, koji je u Budimpeštu stigao sa svojim partnerom i dvoje dece.

Već samo imenovanje otvoreno homoseksualnog Davida Presmana poruka je američkih demokrata mađarskom premijeru Viktoru Orbanu koji u svojoj zemlji sprovodi otvorenu anti-LBGT politiku. Prošle godine su krivičnim delom proglasili „širenje LGBTQ+ propagande“ maloletnicima. Presman je na Tviteru objavio fotografije sa svojim partnerom i njihovo dvoje dece, kada je stupio na dužnost. Ponekad je lični primer najmoćniji način na koji možemo komunicirati o zajedničkim vrednostima, rekao je Presman za Politico.

Javni okršaj

U samo dva meseca koliko je u Budimpešti, novi ambasador postao je poznat Mađarima po spremnosti da ulazi u javne okršaje, protiveći se propagandističkom pristupu medija bliskih Orbanu. Presman se našao u srcu kulturnog rata: diplomata iz zemlje saveznice postao je mađarski neprijatelj broj jedan, i često glavna vest u medijima, piše Politiko.

U nedelju uveče, stanica HírTV potrošila je gotovo pola sata na Presmana. Diplomata ističe da to ne shvata lično. Ali zato sve to shvata jako ozbiljno. Ja sam predstavnik SAD-a, neobično je naći se u ovakvom okruženju, kaže Presman. EU je blokirala Mađarskoj povlačenje 5,8 milijardi evra zbog problema s korupcijom i vladavinom prava, a zbog anti-LBGT zakona Evropska komisija je u julu tužila Mađarsku pred Evropskim sudom za ljudska prava. Orban je jedini evropski lider koji je protiv sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, prenosi Jutarnji list.

„Zabrinut sam kada vidim projektile kako lete iz Moskve na dečja igrališta u Kijevu – i kad vidim ministra spoljnih poslova Mađarske kako leti u Moskvu kako bi održavao konferencije uživo na Fejsbuku iz sedišta Gazproma“, rekao je američki ambasador za Politiko. Mađarski državni mediji njegove istupe, pri čemu se često služi društvenim mrežama, nazivaju klovnovskom politikom.

Orbanova vlada više je puta ugostila velike skupove evropskih ogranaka američke ultrakonzervativne desnice koja propagira i milionskim iznosima finansira promovianje zabrane pobačaja, ukidanja prava homoseksualaca i trans osoba zagovarajući vrednosti tradicionalne porodice. Prasman im je idealan neprijatelj, kao homoseksualac, aktivista za ljudska prava i nekadašnji bliski saradnik Džordža Klunija s kojim je vodio kampanju protiv zločina u Darfuru.

Orban hvali Trampa, a Bajdenove demokrate vidi skoro kao neprijatelje, koji žele Mađarskoj nametnuti svoju liberalnu ideologiju.

„Uvek je lepo čuti našeg dobrog prijatelja Donalda Trampa. Učinimo odnose SAD-HU ponovno sjajnima!“, nedavno je tvitovao je Orban.

Podbadanje Orbanove vlade

Na propagandne udarce mađarskih medija američki diplomata odgovara neuobičajeno otvoreno: nedavno je američka ambasada u Budimpešti objavila nekada nezamisliv video kviz u kojem pozivaju gledaoce da pogađaju da li je neki citat izjava ruskog predsednika Vladimira Putina, ili nekog mađarskog političara. Ispravan odgovor? Nijednom to nije Putin.

„Ne radi se o liberalnoj politici. Ne radi se o konzervativnoj politici. U osnovi se radi o zajedničkim temeljnim vrednostima koje se temelje na demokratiji i mogućnosti saradnje“, odgovara američki ambasador.

Mađarska je godinama bila pouzdana članica Evropske unije i NATO-a, i nije bilo razloga da Vašington bude zabrinut. No pod Orbanom je došlo do zabrinjavajuće „erozije demokratskih normi“, kako to piše Politiko, u kombinaciji s opasnim jačanjem uticaja Moskve. U poslednjih 12 godina, piše Politiko, Orbanova vladajuća stranka Fides preuzela je kontrolu nad velikim delom medija, postavila svoje ljude na čelo nezavisnih državnih institucija, usmerila vladine resurse u političke kampanje i njegovala veze s Moskvom i Pekingom. Stvar postaje zabrinjavajuća. No Presman i dalje insistira na izgradnji odnosa s mađarskom vladom, čak i dok je podbada zbog antidemokratskog ponašanja. Dve strane mogu sarađivati, ističe on.

Žestoki medijski napad

Žestoki medijski napad doživeo je nakon što je objavio fotografiju sa sastanka s dvoje sudija iz Državnog sudbenog veća. Američki diplomata time je želeo izraziti podršku nezavisnosti tog tela, i tako je razbesneo svoje domaćine. To je u Mađarskoj izuzetno vruća stvar: EU insistira na nezavisnosti tog tela koje nadzire pravosuđe, dok Orban želi kontrolu.

Presmanova odluka, samo nekoliko nedelja nakon dolaska, da sedne s predstavnicima Državnog sudbenog veća izazvala je lavinu napada u mađarskim medijima. “

Ozbiljno uplitanje u pravosuđe bez presedana“, glasio je naslov na portalu Origo. „Ako imamo takve prijatelje, onda nam ne trebaju neprijatelji“, objavile su novine Magiar Nemzet. Presman je odgovorio u svom stilu.

Ambasada SAD-a objavila je puno fotografija političara i diplomata, snimljenih sa sudijama. Među fotografijama je i ona nasmejanog mlađeg Orbana koji stoji pored bivšeg sudije američkog Vrhovnog suda Antonija Kenedija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading