AMERIČKI GENERAL TVRDI: Rat u Ukrajini će potrajati
EPA

General Barbero smatra da će Rusija ponovo pokušati da preuzme "ofanzivu".

"To će uraditi na nekoliko načina. Prvo, Rusija je nedavno objavila da je završena delimična mobilizacija novih 300.000 vojnika, koja je naređena krajem septembra. Ruski vojni vrh saopštio je da je od ovih novih 300.000 ljudi, 82.000 vojnika već raspoređeno na front. Dakle, Putin će nastaviti da jača snage u Ukrajini i nastaviće taktičke ofanzivne operacije da ojača okupiranu teritoriju i da preokrene nedavne uspehe ukrajinskih snaga. Druga ofanzivna strategija koju je Putin primenio je napad na ukrajinsku infrastrukturu, posebno vodovod i elektroenergetski sistem, kako bi oslabio ukrajinski moral i volju za borbu podvrgavajući stanovništvo hladnoj, oštroj zimi bez struje i toplote. Rusija je nedavno koristila iranske bespilotne letelice i drugu municiju za gađanje kritične infrastrukture i očekujem da će se ovi ciljani udari nastaviti. Takođe verujem da Putin računa na to da će podrška Zapada Ukrajini oslabiti tokom vremena kako se rat odugovlači kroz zimu, a Evropa oseća bol zbog povećanih troškova energije i moguće recesije. Dakle, on pokušava da postavi uslove - na prvim linijama fronta, sa moralom stanovništva Ukrajine i u zapadnoj Evropi - koji su najpovoljniji za Rusiju pre zime", smatra on.

KOLIKO JE OVO REALNO? Infantino pozvao na prekid vatre u Ukrajini tokom SP

Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini će se nastaviti.

"Putin zaista nema drugog izbora, ne može da prihvati poraz i opstane na vlasti, tako da nema alternativu nego da nastavi rat. Putin će nastaviti da baca na bojno polje loše obučene i neadekvatno opremljene snage", smatra on.

"Ukrajina je više puta ponavljala da neće stati dok ne povrati svu teritoriju koju je Rusija izgubila. Ukrajinci su dosledno pokazivali neverovatnu snagu volje i odlučnosti. Međutim, gvozdena volja mora biti uparena sa modernim ofanzivnim oružjem, poput tenkova, da bi bila taktički odlučujuća. I, u stvarnosti, sa nedovoljnim oklopnim snagama na raspolaganju, Ukrajina će biti pod teškim pritiskom da napravi bilo kakav značajan taktički napredak u kratkom roku. Dakle, rat će se ukočiti, nijedna strana nema dovoljno taktičke snage da bude odlučna i nijedna nije voljna da pregovara. Rat će se nastaviti u doglednoj budućnosti", dodaje penzionisani general.

Na pitanje kako rat u Ukrajini utiče na stabilnost Zapadnog Balkana, Barbero kaže da utiče i to direktno, zbog efekata ekonomskih teškoća koje rat izaziva u zapadnoj Evropi, posebno u Nemačkoj.

"Svi znaci ukazuju da će nemačka privreda ući u recesiju, što će izazvati slična usporavanja u ekonomijama Balkana. Nemačka je najveći trgovinski partner Balkana, tako da će izvoz sa Balkana u Nemačku usporiti kako nemačka ekonomija bude usporavala. Dakle, u ekonomskom smislu će trpeti stabilnost Balkana", ističe penzionisani general .

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading