"AMERIKANCI PRAVE OZBILJNU GREŠKU!" Izrael odbio da sarađuje sa Vašingtonom!
Foto: EPA

Prethodno su mediji javili da je američki Federalni istražni biro (FBI) pokrenuo istragu o ubistvu palestinsko-američke novinarke .

"Odluka američkog Ministarstva pravde da istražuje nesrećnu smrt Širin Abu AKleh je ozbiljna greška", naveo je Ganc na Tviteru.

Dodao je da su "izraelske odbrambene snage sprovele nezavisnu i profesionalnu istragu", čiji su nalazi predstavljeni američkoj strani.

"Jasno sam stavio do znanja predstavnicima SAD da nećemo sarađivati ni sa kim i ni u kakvim spoljnim istragama, i nećemo dozvoliti mešanje u unutrašnje stvari Izraela", naveo je Ganc.

Abu Akleh je ubijena 11. maja dok je izveštavala o izraelskim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinci su za ubistvo optužili Izrael, a izraelske vlasti su prvo navele da ju je možda ubila vatra ekstremista, dok je kasnije rečeno da ju je možda pogodio vojnik greškom tokom razmene vatre.

Istraga Izraela u septembru dovela je do zaključka da je nju verovatno nenamerno pogodio izraelski vojnik.

Saopšteno je da je vojni tužilac zaključio da nema razloga za otvaranje istrage vojne policije o toj nesreći.

Al Džazira i palestinske vlasti zatražili su međunarodnu istragu o smrti novinarke.

Ubistvo Abu Akleh, jedne od najpoznatijih novinarki koja je tokom poslednje dve decenije izveštavala o izraelsko-palestinskom sukobu, izazvala je gnev širom sveta, posebno nakon što je izraelska policija upotrebila silu protiv ožalošćenih na njenoj sahrani u Jerusalimu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading