ANKARA OBDIJA SAUČEŠĆE SAD! Eksplozija u Turskoj otkrila provaliju u odnosima!
Alo

Ovaj dugogodišnji dopisnik iz Turske i odličan poznavalac prilika u toj zemlji dodaje da je, prema najnovijim zvaničnim saopštenjima, policija uhapsila više od 40 osoba za koje se sumnja da bi mogle biti u vezi sa napadom u centru Istanbula, u kome je poginulo šestoro, a ranjeno 80 ljudi.

Lalić kaže da, iako policija to još nije objavila, turski mediji tvrde da je poznato i ko je glavni napadač:

"U pitanju je žena, na snimcima sa ulice ona je u jednom trenutku sedela na klupi sa torbom i kratko pošto je ustala sa te klupe, desila se eksplozija. Pratila su je dvojica mladića. Prema najnovijim saznanjima u istrazi, stigla je iz jednog mesta u Siriji gde se nalazi uporište, odnosno centar za obučavanje kurdskih terorista. Ona je poslata da izvede teroristički napad koji je odneo šest života".

ANKARA OBDIJA SAUČEŠĆE SAD! Eksplozija u Turskoj otkrila provaliju u odnosima!

Foto: Youtube/Printscreen

 

Dakle, za Ankaru dileme nema, iza ovog terorističkog napada stoje kurdski teroristi, odnosno zabranjena Radnička partija Kurdistana.

Narušava odnos Turske i Amerike

Njena filijala koja se zove Jedinica za zaštitu naroda stacionirana je u severnoj Siriji. Lalić podseća da su se ove jedinice iz Tuske ranije borile protiv pripadnika Islamske države.

"Zato su i uživale podršku u naoružanju od Sjedinjenih Američkih Država, jer su se borile protiv džihadista. To je jedan od problema koji već duže vreme opterećuje odnose između Turske i Amerike. Dok Turci tvrde da su pripadnici te grupe teroristi, u Vašingtonu kažu da su oni borci za slobodu", objašnjava naš sagovornik.

Turska je odbila da primi saučešće od Sjedinjenih Američkih Država nakon terorističkog napada u Istanbulu.

"Znamo odakle je koordinisan napad. Dobili smo poruku i znamo o čemu se tu radi. Ne prihvatamo saučešće, nismo podmukli ni prema kome, ali više ne možemo da tolerišemo ove podmukle postupke", rekao je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu.

Lalić objašnjava da Turska i SAD imaju više problema koji opterećuju njihove donose uključujući kupovinu ruskih sistema S 400, učešće u proizvodnji aviona F35, zbog čega se Tuska našla pod sankcijama.

"Jedan od vrlo bitnih problema koji već godinama ne mogu da reše je status kurdske grupe u severnoj Siriji koju Pentagon od početka, ne samo da podržava, nego i naoružava. U Vašingtonu tvrde da su se oni istinski borili protiv Islamske države koja je jednog trenutka proglasila i kalifat. To je razlog što Turci i Amerikaci ne mogu da nađu zajednički jezik", naglašava dugogodišnji dopisnik iz Turske.

Dve godine bez napada

On primećuje da u poslednje dve godine u toj zemlji nije bilo terorističkih napada.

Radnička partija Kurdistana osnovana je sredinom 80-tih godina, pod plaštom borbe za veća prava kurdskog naroda koji živi u Turskoj, pretežno u jugoistočnoj Anadoliji. Na listi je terorističkih grupa, ne samo u Turskoj, već i u Evropskoj uniji i Americi.

Optužuju je da je kriva za stradanje više od 40 hiljada civila i pripadnika snaga bezbednosti tokom povremenih oružanih sukoba koji traju četiri decenije.

"Poslednjih godina u Turskoj su aktivni i pripadnici Islamske države, posle poraza u Siriji i Iraku, kada je nestao njihov kalifat. Pripadnici te grupe u Anadoliji pokušavaju da nađu privremeno sklonište, a istovremeno ne biraju sredstva da se dokopaju zemalja zapadne Evrope, ali i Amerike i Afrike", zaključuje Lalić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Pera

15.11.2022 06:56

Amerika je svima pa i Bogu dozlogrdila, zlo koji ljudski um ne poznaje.