BAJDENOVA POBEDA Demokrate su zadržale kontrolu nad Senatom, evo šta je poručio američki predsednik
Foto: Printscreen


U obraćanju novinarima u Pnom Penu, prestonici Kambodže, uoči samita u istočnoj Aziji, Bajden je rekao da se fokusira na trku za Senat u DŽordžiji, preneo je Rojters.

Još nije poznat ishod trke u Džordžiji, gde će 6. decembra biti održan drugi krug izbora.

Agencija za istraživanje javnog mnjenja Edison Researć je u subotu predvidela da će Senat SAD sledeće godine ostati pod kontrolom demokrata, donoseći veliku pobedu Bajdenu.

Prema projekcijama Si-En-Ena (CNN) na osnovu 85 odsto obrađenih podataka, demokrata Mark Keli pobedio je republikanca Blejka Mastersa u trci za Senat u američkoj saveznoj državi Arizona.

Pobedom u Nevadi demokrate su zadržale kontrolu nad Senatom, jer su stigle do neophodnih 50 senatorskih mesta, a republikanci imaju 49.

Ketrin Kortez Masto, aktuelna senatorka iz države Nevada, ostaće na toj poziciji i tokom narednih šest godina, objavili su američki mediji, označavajući je kao pobednicu nad protivkandidatom Republikanske stranke Adamom Laksaltom.

Iako je Laksalt od izborne noći uglavnom bio u prednosti, presudno je bilo brojanje glasova pristiglih putem pošte, koji su favorizovali demokrate, preneo je Glas Amerike.

U slučaju da ishod u Senatu bude nerešen (50:50), Demokratska stranka ima većinu, jer može da računa na glas potpredsednice SAD Kamale Haris, koja je demokrata.

Kada je reč o Predstavničkom domu, republikanci su blizu pobede, jer imaju 211 mandata, a demokrate 203.

Prebrojavanje glasova za Predstavnički dom još nije gotovo, a za većinu je potrebno 218 od 435 mesta.

 

 

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading